Soolveekamber viib valu ja ärevuse

Silja Joon
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soolveekamber
Soolveekamber Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF
Pärnu alternatiivmeditsiini keskuses Ravikoda Kuninga 19 võib nüüdsest lõõgastuda soolveekambris, mis teadlaste arvates aitab tõhusalt stressi ja valu
leevendada
.

Nime floating (floating tähendab inglise keeles hõljuv) kandev leiutis on Eesti alternatiivravi võimaluste maastikul uudne, sel puudub eestikeelne nimetuski. Esimene selline vann võeti kasutusele Loksa tervisekeskuses ja selle toimet proovinud inimesed on nimetanud kambrit omapäraseks hõljuktangiks, kirjutab Pärnu Postimees.

Rahustab ja lõdvestab

Kui püüda kirjeldada, on tegu 30-protsendilise sooja soolveega täidetud hiigelvanniga, kus inimene lamab selili. On pime ja vaikne ning selles lesides kaob aja- ja ruumitaju, kirjeldab Ravikoja töötaja Mare Hanschmidt.

Floating on alternatiivnimi teaduslikule nimele REST (Restricted Environmental Stimulation Technique), mille kasulikkuse avastas USA teadlane John C. Lilly. Nimelt aeglustub selle teraapia käigus ajulainete töö sügava une tasemeni ja märgata võib tugevat rahustavat toimet. Nii on floating viimase seitsme-kaheksa aasta vältel populaarsust kogunud Rootsis, kus on üle saja tegutseva kambri.

Karlstadi ülikooli teadur Anette Kjellgren märgib, et floating tagab tervislikul viisil väga sügava lõdvestuse ning leevendab tõhusalt stressi ja valu. Sel puuduvad kõrvalmõjud ja negatiivsed mõjud üldse. «Loksa tervisekeskuse külastajad, kes soolveekambri protseduuri proovinud, on saanud abi ka nahahaiguste vastu,» lisab Hanschmidt.

Soola tervendav toime

Mare Hanschmidt avab hõljuktangi ukse ja näitab selle sisemust. Kambri ülaosa on avar ja aitab vältida võimalikku klaustrofoobiat. Kambris on ventilatsioon, mis puhub sinna eelnevalt soojendatud õhku, vesi ei jahtu maha. Tangis on valgustus ja soovi korral toetab protseduuri rahustav muusika. Enne ja pärast kambrisse minekut tuleb end pesta duši all.

Vannivees on lahustatud inglissool ehk magneesiumsulfaat. Uuringutes on leitud, et magneesium imendub läbi naha ja suurendab veres magneesiumisisaldust. Lihaste ja naha verevarustus paraneb, väheneb liigeste ja lihaskoe põletikurisk.

Magneesium on üks olulisim mineraalaine, mida kaasatakse enam kui 300 biokeemilisse protsessi, muu hulgas luukoe ehitusse, proteiini ja testosterooni tootmisse.

Soe soolavann suurendab higistamist, aidates sellega kaasa mürkainete eemaldamisele organismist, alandab paistetusi ja vähendab seega vedelike kogunemist naha alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles