Kanepipsühhoosi satuvad üha nooremad inimesed

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanep ja hašiš
Kanep ja hašiš Foto: Reuters / Scanpix

Arvatakse, et kanep on ohutum kui alkohol ja seetõttu on ta Eestis konkurentsitult kõige popim uimasti, kui «Pealtnägija» avastas, et psühhiaatriahaigla võtab iga nädal vastu lapseohtu patsiente, kellel tekkis kanepipsühhoos.


Krista on 33-aastane naine, kes teab täpselt, mida arstide keeles psühhootiline episood ja selle põdemine tähendab. Seitse ja pool aastat tagasi hakkas pealtnäha korralikust perest pärit Krista enda peas kuulma hääli.

Krista on üks vähestest, kes isiklikest depressiooni deemonitest täielikult võitu sai. Tema psühhoosiravi vältas kolm aastat, mille sisse mahtus kuuajane viibimine Seewaldis ja kaks aastat psühhoteraapiat. Nüüd veab täielikult tervenenud tallinlanna juba teist aastat ise Vaimse Tervise Keskuses psühhootilise kogemusega noorte tugigruppi, kust iga nädal otsib abi 24 pealinna noort.

Viimasel ajal joonistub aga spetsialistide hoole alla sattunud vaimuhäiretega noorte seas välja uus ja ootamatu kontingent.

Vaid 13-aastane Andres on üks 20st poisist, kelle sõltuvus- ja psüühikahäireid ravitakse hetkel Tallinna laste turvakeskuses. Kanep ja muud uimastid on poisi pea nii segi pööranud, et halval päeval võib ta ootamatult märatsema hakata.

Kui Andres kanepisõltuvusest lahti ei saa, satub ta suure tõenäosusega nelja aasta pärast Paldiski maantee psühhiaatriakliiniku üheksandasse osakonda, mis on oluliselt rangema režiimiga raviasutus, mille kindlate seinte taga on peidus need patsiendid, keda painab juba väljakujunenud psühhoos - luulud, meelepetted ja paanikahood.

«Kümme aastat tagasi ma tõenäoliselt ei küsinudki seda küsimust, et kas te teete kanepit või amfetamiini, mis seos on teil seentega ja nii edasi. Nüüd on meil see igapäevane küsimus ja pigem on nagu üllatus see, kui keegi ütleb, et mina seda ei tee või ma olen kaks korda proovinud,» ütles psühhiaater Erika Saluveer.

Arvatakse, et kanep on süütu mõnuaine. Üldlevinud arusaama järgi ei tekita ta sõltuvust ning isegi viin ja sigaretid on ohtlikumad. Statistiliselt võib see isegi tõsi olla, kuid kanepi ohutuse müüdis leidub siiski drastilisi erandeid. Seni on avalikkuse eest varjus püsinud fakt, et viimastel aastatel on Seewaldi klientuuris toimunud märkimisväärne muutus. Üha rohkem satub sinna neid, kelle vaimu tegi haigeks kanep.

Saluveeri sõnul on kõige tüüpilisem kanepipsühhoosile just sellised tajuhäired, mida me kutsume meelepeteteks ja just eriti kuulmismeelepetted. «Hästi tüüpiline on see, et tekib hirm ja paranoia ja selline tunne, et kõik tänaval räägivad või bussis räägivad või naaber ähvardab tappa.»

Iga nädal satub Seewaldisse kanepist tingitud psühhoosiga kuni kolm inimest. Tüüpiline patsient on lõpuklassi noor, kes ei kaeba enam lihtsat iiveldust või halba enesetunnet.

Esmapilgul süütu kanepi-joint on esile kutsunud näiteks surmahirmu, hallutsinatsioonid ja jälitusmaania, kus peas kostavad olematud hääled ja taga ajavad olematud inimesed.

Kanep, teise nimega cannabis, marihuaana, hašiš, savu, joint on maailma pikima ajalooga narkootikum, kuid alles hiljuti avastasid teadlased, et see taim võib peita ohte, mida tema 8000-aastase tarvitamise ajaloo jooksul ei hoomatud. Lihtsalt öeldes leiab moodne meditsiin, et kanep on võti, mis võib avada inimese kupli all ukse vaimuhaigustele.

Saluveeri sõnul ei tekita kanep selliseid tagajärgi kindlasti kõigil inimestel, vaid inimestel, kellel on geneetiline eelsoodumus. Tänapäeval räägitakse palju geeni ja keskkonna interaktsioonist ning geeni ja keskkonna koosmõjust. Inimesed, kellel on kandidaatgeen psühhoosi haigestumiseks võib koostoimes kanepiga tekkida psühhoos.

Turvakeskuse psühholoogi Erik Rüütli sõnul on nende majja sattuvate narkosõltuvuses laste puhul märgata ohu märke, mis viitavad neid tulevikus ähvardavale psühhoosile.

«Nende poiste puhul võib öelda, et hea on see, et nad on siia jõudnud ja, et nendega tehakse tööd, sest et muidu võib see olla lihtsal aja küsimus, millal nende mõtlemine, nende taju on niivõrd muutunud, et nad enam ei taju maailma adekvaatselt,» rääkis Rüütli.

Mõni aasta tagasi tunnistas teadus uut tõde - kanep on skisofreenia üks esilekutsuja. Saatusliku geenikombinatsiooni puhul võib kunagi tõmmatud kanepisuitsu mõju välja lüüa isegi aastaid hiljem.

Saluveer rääkis, et mida rohkem haavatavad on kandidaatgeenid, mida noorem olla, mida rohkem kanepit teha, seda suurem on risk.

Kõik uuringud näitavad, et viimase kümne aastaga on kanepitarvitamine laste seas kordades suurenenud. Täna suitsetab või on kanepit proovinud 35 protsenti kuni 16-aastastest poistest ja 19 protsenti tüdrukutest.

Asjatundjate arvates on kanepiga patustanud latse tegelik hulk võrreldes nende ametlike numbritega veel vähemalt kaks korda suurem. Üha enam ilmnevad selle trendi kibedad viljad Seewaldis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles