Kalli Namiibia seiklusreisiga sai pügada üle 40 inimese

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi direktor Toivo Maimets oli eile püha viha täis. Raha Namiibia reisi eest sai makstud, aga
sõit jääb ära. Alles hiljuti reklaamis Eurotour oma reisipakkumisi agaralt ka ajakirjanduses.
Tartu Ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi direktor Toivo Maimets oli eile püha viha täis. Raha Namiibia reisi eest sai makstud, aga sõit jääb ära. Alles hiljuti reklaamis Eurotour oma reisipakkumisi agaralt ka ajakirjanduses. Foto: Sille Annuk

Kasseerinud 42 inimeselt 50 000 krooni Namiibia reisi eest, teatas Eurotour neile, et firma lõpetab tegevuse, jõulud kõrbes matkates jäävad ära ja raha tagasi saada on väga vähe lootust. Teiste seas jäi pika ninaga endine haridusminister Toivo Maimets.


Tarbijakaitseameti koduleheküljel on rubriigi «Kuumad teemad» all hoiatus – kontrolli reisikorraldaja tausta! Viimastel nädalatel on paljud reisihimulised pidanud selle hoiatuse mõru pillina alla neelama.



«Jääb mulje, et kui Eesti turismifirmadele ettemaksu annad, siis on see justkui lollidemaale raha matmine,» muigas professor Toivo Maimets, kes tööasjus maailma risti ja põiki läbi rännanud ning nüüd oma abikaasale jõulupuhkuseks loodusmatka Namiibiasse lubas.



Pankrotipesa pärandus


Neid köitsid matkad kõrbes ja ookeani ääres ning sellist erilist reisi pakkus vaid Eurotour. Esmalt tuli firmale maksta 5000 krooni inimese kohta, seejärel pool reisi maksumusest ja kuu enne reisi teine pool.



Kuigi viimase makse oleks pidanud tegema novembri lõpus, ootas firma raha juba novembri alguses. 6. novembril tasuski Maimets viimase osamaksu ja juba järgmisel päeval võttis firma vastu sulgemisotsuse.



Seejärel võttis asja üle likvideerimisfirma. Selle esindajad suhtlevad reisile minna soovinutega ning on neile öelnud, et kuna Eurotouri kindlustusraha osa on äärmiselt väike, siis saavad inimesed tagasi tähtsusetu osa sissemakstud summast.



Teisipäeval esitas likvideerimisfirma Harju maakohtule Eurotouri pankrotiavalduse. «Sellise pankrotipesa päranduseks ongi üks laud ja üks tool ning lootust tagasi saada pole midagi,» tõdes Maimets. «Öeldakse, et majanduskriisil on ka puhastav toime ning püsima jäävad vaid usaldusväärsed firmad.»



Tarbijakaitseametile on seoses selle reisiga esitanud nõude kokku 42 inimest. Eurotour ASi omanik ja juhatuse liige on üks inimene – Annika Õis. Maimets esitas avalduse ka Põhja politseiprefektuuri, kuid seal keelduti uurimise alustamisest.



Kuna firma omanik küsis ettemaksu vaid mõned päevad enne firma sulgemist, siis pidi ta Maimetsa hinnangul edasist stsenaariumi ette nägema.



«Kavatsen paluda edasi uurida, kas pole tegemist kõige lihtsama kelmusega,» lubas Mai­mets asja prokuratuuri viia. «Põhja politseiprefektuur lähtus äriseadustikust, mitte kriminaalseadustikust.»



Telefon välja lülitatud


Annika Õie mobiiltelefon oli eile välja lülitatud. Tarbijakaitseametist teatati Postimehele, et seoses tegevuse lõpetamisega on Eurotour teatanud kõikide reiside ärajäämisest.



Reisifirmadel on teatavasti tagatise olemasolu kohustus. Eurotour ASil on 200 000 krooni suurune tagatis. Selle avamiseks palub tarbijakaitseamet kõiki inimesi, kes on tasunud Eurotour ASile reiside eest, mis on ära jäänud või jäävad ära, esitada vastav avaldus ja lisada makset tõendava dokumendi koopia. Reisijate avaldusi oodatakse järgmise nädala lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles