Britid õpetavad robotile inimlikku miimikat

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Inglismaa teadlased õpetavad inimesesarnasele robotile, kelle nimi on Jules, inimlikku miimikat. Robot on juba praeguseks nii meisterlik, et selle naeratusi ja kulmuliigutusi on inimese omadest raske eristada.

Bristoli robootikalabori juht Chris Melhuish rääkis Reutersile, et naeratus või mõni muu näoilme kannab suhtluses olulist infot: milline on partneri tuju, kas ta on valmis suhtlema ja muud taolist. Seetõttu on nad võtnud eesmärgiks sarnaseid asju õpeteda ka robotile, kellest võivad tulevikus saada meie peamised kaaslased ja hoolitsejad.

Projekti taga on doktorant Peter Jaeckel. Õpetamise käigus töötleb arvuti Jaeckeli näost filmitud videopildi digitaalseteks käskudeks, mis tekitavad liikumist roboti näos. 

Jules on USAs loodud robot ja pole kaugeltki esimene, kellele on õpetatud inimlikke näoilmeid, kuid Melhuish usub, et nende töö viib meid sammukese lähemale juba päris inimesesarnaste robotite loomisele.

Melhuish rääkis, et neid huvitab robotite loomine, kes suudaksid inimestele lähedaseks saada ja nendega koostööd teha. Selliseid roboteid saaks kasutada vanurite, puuetega inimeste või taastusravil viibivate inimeste eest hoolitsemisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles