Teadlased kahtlustavad kiirtoidu mõju Alzheimeri arengule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Rootsi Karolinska Instituudi korraldatud uuring näitab, et suure rasva-, suhkru- ja kolesteroolisisaldusega toit suurendab Alzheimeri riski.


Teadlased toitsid hiiri üheksa kuu jooksul kiirtoiduga ning leidsid hilisematel testimistel, et nende ajus oli tekkinud keemiline muutus, mida esineb ka Alzheimeri tõvega ajus, vahendab

Reuters

.



Lisaks ilmnesid hiirte närvirakkudele pisikesed kasvajad, mis takistasid rakkude normaalset tööd ja pani teadlased oletama, et ebatervislik toitumine koos geneetiliste teguritega aitab kaasa muutustele ajus, mis toetavadki Alzheimeri arengut.



Uuring kavandati, et imiteerida geneetilist mutatsiooni apoE4, mis tõstab nõdrameelsuse riski. Sellist alleeli kannab umbes 15-20 protsenti maailma rahvastikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles