Uuring: läätsevedelikud ei kaitse haigustekitajate eest

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringust selgus, et läätsevedelikud ei kaitse silmi haigusetekitajate eest. Pildil värvilised läätsed.
Uuringust selgus, et läätsevedelikud ei kaitse silmi haigusetekitajate eest. Pildil värvilised läätsed. Foto: Marina Puškar
Iisraeli uurijad avastasid, et kontaktläätsede konteinerid on vaatamata desinfitseerivate vedelike kasutamisele väga sageli haigusetekitajatega saastunud.

Teadlased uurisid 30 läätsekonteinerit ning leidsid, et 20 neist sisaldasid vähemalt üht tüüpi haigustekitajat, kirjutab Healthday.

Läätsede desinfitseerimiseks mõeldud vedelikke analüüsides selgus, et kõige sagedamini, nimelt 41 protsendil juhtudest, esines neis bakterit nimega pseudomonas, mis põhjustab ägedat sarvkestapõletikku. 3,3 protsendist konteineritest leiti haigustekitajatest seeni.

«Pilt, mille see uuring esile toob, on häiriv,» kirjutasid uuringu autorid. «Tundub, et laialt levinud desinfitseerimisvedelikud ei kaitse läätsekonteinereid saastumise eest.»

Uurijad soovitavad kontaktläätsede kandjatel täpselt kasutusjuhendit järgida, puhastades regulaarselt läätsi ja vahetades läätsekonteineris vedelikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles