Hobusesalv ei ole ravim inimestele

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobused.
Hobused. Foto: Caro / Scanpix
Viimasel ajal kasutavad paljud liigese- ja reumavalude leevenduseks hobusesalvi nimega Horse Power MSM-Liniment. Ravimiamet aga kahtleb määrde toimes ega soovita seda inimestele.

Ravimiameti veterinaarravimite osakonnajuhataja kohusetäitja Ave-Ly Toomvap ütles Oma Saarele antud kommentaaris, et vetapteekides müüdavad hobusesalvid ei ole ravimid ja andmed nende täpse koostise kohta puuduvad.

«Samuti ei ole teada, milliseid uuringuid ja kas üldse on läbi viidud toote toime tõestamiseks,» sõnas Toomvamp.

Kuna pole teada, kuidas hobusemääre on toodetud ja milline on tema mõju, ei soovita ravimiamet seda inimestel kasutada.

Ka Põhja-Eesti regionaalhaigla neuroloog Anu Saar rõhutas, et MSM Power Liniment on ette nähtud hobuste raviks ja mitte inimestele.

«Loomade ravimid võivad sisaldada aineid ja koguseid, mis pole inimorganismile mõeldud. Näiteks sisaldab hobusesalv ühe komponendina ka dimeksiidi, ainet, millel on väga hea kudedest läbitungivõime ja mis toimib kiiresti. Ägeda valu ja trauma korral võtab kiiresti valu ära, pikaajalisel kasutamisel võib see aga osutuda kantserogeenseks,» rääkis Saar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles