Seitse nõuannet kodu ostmiseks

, Rime Kinnisvara atesteeritud maakler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui aastaid tagasi oli odav gaasiküte kodu puhul heaks müügiargumendiks, siis tänapäevastele õhksoojuspumpadele üha kallinev gaas enam vastu ei saa.
Kui aastaid tagasi oli odav gaasiküte kodu puhul heaks müügiargumendiks, siis tänapäevastele õhksoojuspumpadele üha kallinev gaas enam vastu ei saa. Foto: Arvet Mägi

Klientidega kortereid vaatamas käies selgub aeg-ajalt, et kõik koduostjad pole endale eluaseme ostmise protsessi päriselt selgeks teinud. Kuna korterite valik on praegusel turul väga suur ja sobiva leidmine ajamahukas protsess, siis järgnevad soovitused peaks uue kodu leidmise lihtsamaks tegema.


Selgitage välja oma laenuvõimalused


Kui te peate korteri ostuks võtma laenu, siis esmalt tuleks kindlasti enne korterite otsima hakkamist välja uurida oma laenuvõimalused. Vastasel korral võite hiljem palju aega, halvemal juhul välja valitud korteri kaotada, kui pangas peaks selguma, et valitud korteri finantseerimiseks ei anta vajalikul määral laenu. Eri pankade tingimused võivad suurel määral erineda ja mõistlik on pakkumine võtta vähemalt 3-4 finantsasutuselt ning alles seejärel asuda uue kodu otsingule.



Kasutage otsimisel maaklerite abi


Internetikuulutused ei anna tihtipeale piisavat infot müüjate enda soovide ja tingimuste kohta. Praegusel turul on ka palju selliseid objekte, mille müümisega on kiire ja omanikud on nõus hindades alla tulema, aga avalikult seda infot kuulutustes ei avaldata, küll aga on see info olemas müüjaid esindavatel maakleritel. Jagades oma soove ja tingimusi maakleritega, saate suure tõenäosusega teie vajadustele sobiva pakkumise just nende objektide kohta, mille omanikel on kiire ning nad nõustuvad müügitingimustes teile vastu tulema. Lisaks võidate selles, et kompetentne maakler tegeleb teiega edasi kuni notarisse minekuni ning vajadusel abistab laenusaamisel ja muudes küsimustes.



Remontimata korterit ei tule karta


Veel aasta tagasi oli raske leida head töömeest remonditöödeks, ning seetõttu osteti pigem valmis kodu ja remontimata korterid muutusid väga soodsaks. Nüüd on töömeest lihtne leida ja ka tööde hinnatase on mõistlikuks muutunud. Remontimata korteri suurim eelis on see, et saate kõik oma maitse järgi teha. Lisaks saate olla kindel remondi kvaliteedis ja selliselt valminud kodu võib viimistletud korterist soodsamaks osutuda.



Kindlasti selgitage välja, kui suured on lisakulud


Soodne ostuhind ei tähenda veel soodsaid igakuiseid kulusid.


Müüjalt tasub uurida küttesüsteemi seisukorra, kütte liigi ja igakuiste arvete kohta. Aastaid tagasi üliodav gaasiküte ei saa enam vastu näiteks õhksoojuspumpade väikestele kuludele.



Hooldatud ja renoveeritud maja tähendab ilmselt väikseid küttearveid, samas võib näiteks ühistul nende tööde teostamiseks olla võetud suuremat sorti laen ning selle igakuised tagasimaksed hakkavad ka teie rahakotti mõjutama. Samuti haldusfirmade kulud jms oluline info peab enne ostu sooritamist selge olema.



Hindamisakti ja tehingu hind ei pruugi kattuda


Kui võtate laenu, siis tuleb üldjuhul tellida ka hindamisakt, nii ostetavale objektile kui ka vajadusel lisatagatisele. Hindamisakt tuleb tellida kindlasti firmast, mida aktsepteerib pank, kust tahate laenu saada. Kui teil on õnnestunud hindamisakt saada kõrgemale hinnale kui see, millega lähete tehingusse, siis arvestab pank ikkagi laenuandmisel reaalselt tehingusse mineva summa järgi. Pank ei võta enam arvesse hindamisaktis olevat kõrgemat hinda, aga kui akti tulemus on madalam kui müüdava objekti hind, siis võetakse arvesse aktil olev hind. Pidage meeles, et hindamisakt tehakse ainult korteri seisukorra kohta, mööbli maksumust, v.a köögimööbel, kui see on sisse ehitatud, sinna sisse ei arvestata. Hindamisakt tehakse viimastel kuudel tehtud tehingute järgi, mis määrabki turuhinna.



Notarideposiit, mis see on?


Kui maksate osa objekti ostuhinnast oma kontolt, siis oleks mõlema poole turvalisuse huvides mõistlik raha kanda eelnevalt notarideposiiti. Notar kontrollib enne tehingut üle, kas raha korteri ostuks on olemas ja pärast tehingut kannab notar raha müüjale edasi.



Varjatud vead


Kui pärast korteri ostu ilmnevad varjatud vead, mida te korteri ülevaatamisel ei märganud, on teil kohustus sellest kohe müüjat teavitada. Esmalt peab müüja vea ise kõrvaldama, kui ta seda aga ei tee, siis korvama selle puuduse. Kui müüja ei soovi kumbagi teha, siis on teil õigus nõuda korteri hinna alandamist või lepingust taganemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles