Mobiiliteenusega siduv IQ-test pahandab kasutajaid

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutajatele ei meeldi, et testitulemuste teadasaamiseks mobiilinumbri andmisel seotakse end automaatselt soovimatu teenusega.
Kasutajatele ei meeldi, et testitulemuste teadasaamiseks mobiilinumbri andmisel seotakse end automaatselt soovimatu teenusega. Foto: Caro/Scanpix.

Portugalis registreeritud ja üle maailma tegutsev mobiilimängude, -helinate, taustapiltide jms pakkuja TIM w.e. püüab internetis kliente ja seob neid kavalalt oma teenusega IQ-testi abil, mis on tarbijakaitseameti esialgsel hinnangul vastuolus heade kaubandustavadega.


Tarbija24.ee lugeja tundis mõni aeg tagasi muret internetti üles riputatud IQ-testi pärast, mille reklaambännereid võib kohata erinevatel veebilehtedel. Reklaamile klikates satub külastaja lehele

http://www.euroopa-iq-tests.com

ja kui testi küsimustele vastata, tuleb lõpus sisestada oma telefoninumber.

«Seejärel saadetakse telefonile SMS väikese parooliga, mille pead seal leheküljel sisestama, et saada oma IQ-testi tulemus,» kirjutas lugeja.

Tõsi küll, kõik oleks korrektne, kui asi sellega piirdukski. Kuid pärast parooli sisestamist ja oma testitulemuse teadasaamist tuleb lugeja sõnul telefonile uus sõnum, mis annab teada, et teie telefoniarvele on lisandunud 27 krooni, mille eest saab väidetavalt alla laadida mobiilimänge.

27 krooni hakkab telefoniarvelt maha minema iga nädal ning teenusest loobumiseks tuleb saata uus sõnum numbrile 1818. Lugeja märkis, et selle sõnumi hinna kohta puudub info. Lisaks tegi talle muret ka see, et IQ-test koosneb vaid kümnest küsimusest, mis kahandab selle usaldusväärsust.

Tarbijakaitseameti pressiesindaja Kadri Kauksi sõnul on kõnealuse testi kohta saadud juba 9 kaebust ja amet on asunud asja menetlema.

«Esialgu võib väita, et selline tegevus on vastuolus heade kaubandustavadega. Tarbijakaitseamet informeerib kõiki teisi EL tarbijakaitse turujärelevalve institutsioone nimetatud ettevõtte tegevusest,» ütles Kadri Kauksi.

Tähelepanuväärne on see, et kõnealusel veebilehel on iganädalase teenusega automaatne liitumine IQ-testi tulemuste teadasaamisel sõnastatud nii, justkui tegemist oleks võimaluse, kuid mitte kohustusega. «See teenus on kättesaadav kogu aeg! Iga nädal on sul võimalus alla laadida 4 mängu ainult 27 EEKi eest!» seisab veebilehel.

Ametlikult kõik korrektne

Teenusepakkujale ei paista see muret valmistavat. TIM w.e. eestikeelne klienditeenindus edastas Tarbija24.ee'le e-maili teel Portugalis asuva peakontori vastuse, mille kohaselt on kasutajale «antud võimalus» lisaks IQ-testi veebiversioonis osalemisele järgnevalt alla laadida ka nuputamismänge.

«Kasutustingimused on selgelt ja legaalselt esitletud kogu testi tegemise jooksul ning kasutajad peaksid nendega tutvuma enne detailsete andmete sisestamist,» väidab firma.

Kasutustingimustega tutvudes leiab sealt tõepoolest sellise lause: «Pidev teenuseleping kliendi ja Natta (TIM w.e. esindaja Eestis - toim.) vahel jõustub siis, kui Natta on kliendi soovil võimaldanud kliendile juurdepääsu teenusele (taoline juurdepääs võib põhineda selleks otstarbeks loodaval personaalsel kasutajanimel ja paroolil).»

Paraku ei vaevu suurem osa kasutajatest neid tingimusi tõenäoliselt läbi lugema. 

Kuid see, et testis on vaid 10 küsimust, on teenusepakkuja hinnangul täiesti korrektne. «Internetis olevatel IQ-testidel pole ametlikku standardit. See konkreetne test on üles ehitatud ning kohandatud veebi kui dünaamilise meediumi jaoks, mistõttu pikem test kahandaks osalejate arvu märgatavalt,» kõlab vastus.

Testi põhiidee on firma selgitusel võrrelda kasutajate tulemusi üle Euroopa, kes on vastanud samadele küsimustele kohalikus keeles.

«Seetõttu on test igati sobilik Euroopa intelligentsitaseme pingerea koostamiseks. Testi koostamiseks on kulunud märkimisväärselt aega, vaeva ja ressursse, et luua kümnest küsimusest koosnev IQ test, mis oleks sobilik 14 riigis kasutamiseks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles