Briti teadlased hoiatavad robotite eest

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Honda robot Asimo.
Pildil Honda robot Asimo. Foto: AP / Scanpix

Robootika tippekspert professor Noel Sharkey Sheffieldi ülikoolist kutsus rahvusvahelist üldsust üles looma eetilisi ja turvalisi piiranguid robotite kasutamisele.



Sharkey kirjutab ajakirjas Science, et robotite üha kiireneva leviku juures jäävad nende rakendamist puudutavad otsused praegu seadusandluse asemel pigem sõjaväe, tööstuse ja hõivatud lapsevanemate teha, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator.

Roboteid on laborites ja vabrikutes kasutatud juba aastaid, kuid nüüd on nende kasutusala kiirelt laienemas. Sajandivahetusest saadik on teenindusrobotite müük järsult kasvanud.

Samal ajal langeb kiiresti robotite hind, mis on võrreldes 1990. aastaga juba 80 protsenti väiksem, kirjutas Physorg.

Juba praegu kasutatakse teenindusroboteid erinevate ülesannete täitmiseks alates lapse valvamisest kuni vanurite hooldamiseni. Selliseid roboteid saab kontrollida mobiiltelefoni või arvuti abil.

Laialt on levinud vanurite eest hoolitsevad robotid, näiteks Secomi My Spoon, mis automaatselt vanainimest toidab; Sanyo elektriline vannirobot, mis automaatselt peseb ja loputab; Mitsubishi Wakamura robot, mis tuletab meelde, millal on vaja ravimit võtta.

Sellest hoolimata puuduvad robotite kasutamise kohta igasugused seaduslikud piirangud. Professor Sharkey õhutab kaasteadlasi ja roboteid ehitavaid insenere olema oma töös ettevaatlikud ettenägematute ohtude ja eetiliste probleemide suhtes.

Ta usub, et parem oleks panna piirangud paika veel enne, kui asi kontrolli alt väljub.

«Robotite uurimine on näidanud, et lapsed kiinduvad neisse sügavalt ning eelistavad neid enamasti kaisukarudele. Lühiajaline robotiga koosviibimine võib lapsele olla tore kogemus, mis tekitab huvi ja uudishimu. Kuna aga robotlapsehoidjad võimaldavad lastel turvaliselt üksi olla, võidakse lapsed selle tulemusel maha jätta tundideks või isegi päevadeks. Pole teada, kuidas selline sotsiaalne isolatsioon lapse arengule mõjub,» tõi ta näite.

Sharkley lisas, et kuna paljudes riikides kasvab vanurite osakaal, jääb üha vähemaks noori inimesi, kes saaksid nende eest hoolt kanda ning hoolderobotid koguvad populaarsust. Samas jäävad aga nii paljud vanurid ilma inimlikust hoolitsusest ja suhtlemisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles