Naabreid hakatakse uutest hoonetest teavitama kirja teel

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Tartu Era, Riia ja Filosoofi tänavate detailplaneeringute eskiislahendus.
Pildil on Tartu Era, Riia ja Filosoofi tänavate detailplaneeringute eskiislahendus. Foto: Sille Annuk

Uusehitis pelgavad naabrid ei pea varsti enam pingsalt ajalehekuulutusi jälgima, et uute hoonete rajamise kavast õigeaegselt teada saad. Varsti hakkavad omavalitsused naabreid detailplaneeringu muutmisest teavitama kirja teel.

Täna valituse heakskiidu saanud planeerimisseaduse muutmise eelnõu olulisemateks punktideks on isikute kaasamine detailplaneeringute protsessi ning infovahetuse parandamine, sealhulgas elektroonilise teavitamise võimaldamine, teatas siseministeerium.


Regionaalminister Siim Kiisleri sõnul on ka praegu elanikel seadusega õigus läheduses planeeritava ehitustegevuse kohta infot saada ja oma arvamust avaldada. Tegelikult aga piirdub teavitamine väikeses kirjas ajalehekuulutusega ja sildiga kusagil nurgatagusel infotahvlil.

«Asi on pea peale keeratud - inimene peab ise pidevalt jälgima, ega tema maja kõrvale pilvelõhkujat ei plaanita,» kirjeldas regionaalminister olukorda.

Kiisleri sõnul on hakkavad pärast seadusemuudatuse jõustumist omavalitsused uute planeeringute algatamisel otse kirjaga sellest teavitama piirnevate kruntide omanikke ning elanikke.

«Loomulikult on paljude selliste muudatuste eelduseks infotehnoloogia areng. Näiteks antud juhul eeldame, et planeeringutest teavitamine toimuks võimalusel e-kirja teel. Kõik algab siiski mitte arvutiprogrammist, vaid mõtteviisi muutusest,» tõdes Kiisler.
Eelnõu kohaselt jõustuvad planeerimisseaduse muudatused 1. juulist 2009.

Planeerimisseaduse muutmise peamine eesmärk on tagada inimeste senisest parem kaasamine planeerimisprotsessi.

Samuti kehtestatakse detailplaneeringu rangemad menetlusreeglid juhtudel, kui planeeritaval alal on tegemist oluliste avalike huvide ja väärtustega ning kui linna või valla ruumilise arengu põhimõtted ja üldised huvid ei ole üldplaneeringuga määratletud.

Seadusemuudatused tagavad samuti puudutatud isiku kaasamise detailplaneeringu koostamisse ja parema võimaluse oma õiguste kaitsmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles