Teadlased: keha toksiinidest vabastavad tooted on müüt

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix
Suurbritannia teadlaste sõnul pole jookide, kehakoorijate ja muude keha toksiinidest vabastada lubavate toodete tõhususe kohta mingit tõestusmaterjali. Imetoodete asemel võiks katsetada tervislikku toitumist ja piisavalt magada, soovitavad britid.

Sõltumatu organisatsiooni Sense About Science teadlased vaatasid üle 15 toodet ja leidsid, et lubadused, nagu aitaks need kehast kahjulikke jääkaineid väljutada, ei pidanud paika, vahendas BBC.

Nad küsisid šampooni, vitamiinide, plaastrite ja kehakoorijate tootjatelt, mida toksiinide väljutamist lubavad reklaamlaused tähendavad. Selgus, et ettevõtjad olid kahjulikest jääkainetest vabastamist isemoodi defineerinud ning pidasid selle all silmas lihtsalt puhastamist.

Näiteks Garnier` näopesuvahend, mis reklaamlause järgi eemaldab nahalt toksiine, oli mõeldud mustuse, meigi ja rasu eemaldamiseks nagu iga teinegi näopuhastaja.

Kriirtika osaliseks sai ka toksiinidest vabastav toidulisand firmalt Boots, mida tuli võtta viie päeva jooksul ning samal ajal järgida toitumissoovitusi. Teadlaste sõnul pole kasutajate enesetunde paranemisel pärast kuuri mingit seost antud tootega, vaid mõju tuleneb tervislikumast toidust.

Teadlasterühm soovitabki neil, kes tunnevad, et on pühade ajal söömise või joomisega liiale läinud, tervislikult toituda ja piisavalt magada, mitte tormata apteeki imeplaastri-, tervisejoogi või kreemi järele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles