Pseudoteaduslikud ideed nõuavad tuhandeid inimelusid

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on aidsi vastu võitlemist sümboliseerivad punased lindid.
Pildil on aidsi vastu võitlemist sümboliseerivad punased lindid. Foto: SCANPIX.

Pseudoteaduslikud ideed, mida mõned agarad inimesed aktiivselt levitavad, ajalehed avaldavad ja võimendavad ning lihtsameelsed inimesed lõpuks loevad ja usuvad, võivad tappa väga palju inimesi. Üheks näiteks on aidsieitajad.



See nähtus pole vähemalt Eestis kuigi tugevalt kanda kinnitanud, kuid Ameerikas ja mõnedes Aafrika riikides on see nõudnud tuhandeid inimelusid, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Christine Maggiore oli üks häälekamaid aidsieitajaid. Eelmise aasta viimastel päevadel suri ta aidsi.

Maggiore uskus, et HIV ei põhjusta aidsi ning ravimeist pole HI-viiruse puhul mingit kasu. Maggiore oli HIV-positiivne, ei võtnud ravimeid ning keeldus neist isegi raseduse ajal, ehkki ravi oleks võinud aidata ta tütrel aidsist pääseda.

Ta kogus tuntust ka oma tütart rinnaga toites, ehkki HIV-positiivsed ei tohiks seda kindlasti teha. Tema tütar suri kolme aasta eest aidsi põhjustatud kopsupõletikku. Ta jõudis elada kõigest kolm aastat, kirjutas The Guardian.

Lisaks ravist keeldumisele levitas Maggiore oma uskumusi nii kuis jõudis. Ta veenis rasedaid naisi, et need seisaksid vastu arstide soovitustele võtta asidotümidiini (AZT), mis takistab viiruse edasikandumist emalt lapsele.

«No AZT» kiri kõhul, figureeris ta rasedana ajakirja Mothering kaanel.

Maggiore ei olnud üksikvõitleja. Tema mõtteid suunas ühe teise tuntud aidsieitaja molekulaarbioloogi Peter Duesbergi looming. Duesberg ei suutnud veenda teisi teadlasi, et HIV ei põhjusta aidsi, ning pöördus seetõttu laiema publiku poole, leides nii märksa rohkem andunud kuulajaid. Üks neist oli Sunday Timesi ajakirjanik Neville Hodgkinson.

1990. alguses avaldas ta mitmeid pikki kirjutisi selle kohta, et HIV ja aids ei ole teineteisega üldse seotud. Aafrika aidsiepideemiat nimetati müüdiks. Asi oli niivõrd tõsine, et maailma mainekaim teadusajakiri Nature pidas vajalikuks avaldada kommentaari, milles hoiatati, et Sunday Timesis avaldatu on tõsiselt eksitav ning tõenäoliselt katastroofiliste tagajärgedega.

Duesbergi saatis suur edu Aafrikas. Ta oli isegi Lõuna-Aafrika Vabariigi presidendi Thabo Mbeki nõuandjaks aidsi küsimustes. Ilmselt oleks paljud inimesed kauem elanud või aidsi haigestumata jäänud, kui nõuandjaks oleks olnud keegi pädevam.

Ühe uuringu kohaselt oleks aastatel 1999-2007 suudetud ära hoida 171 000 nakatumist ja 343 000 surma, kui Lõuna-Aafrikas oleks HIVi ravimeid kasutatud samal määral kui lääneriikides.

Aidsieitamine on kõigest üks ning suhteliselt uus idee paljude teiste pseudoteaduslike ideede seas. Ometi on ta jõudnud korda saata väga palju kahju. Loodetavasti ei ütle inimesed enam, et pseudoteaduste vastu pole mõtet võidelda, sest nad on kahjutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles