Kõhuviirus võib tervel perel jalad alt võtta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viirusnähtude leevendamiseks soovitavad arstid juua kummeliteed või vett.
Viirusnähtude leevendamiseks soovitavad arstid juua kummeliteed või vett. Foto: Caro / Scanpix

Piinav kõhuviirus algab ülakõhuvalu, iiveldustunde ja oksendamisega, arstide sõnul on praegu leviv tõbi aga kergekujuline ning möödub enamasti paari päevaga.

22-aastasele üliõpilasele Hella Maratsile kujunes uue aasta algus piinarikkaks, kõhuviirus niitis kogu perekonna jalust. «Kõigepealt jäi haigeks õde, seejärel ema ja ma ise ning tagatipuks ka aastavahetuseks Soomest külla sõitnud sugulased,» kirjeldab Marats.

Haigus algas kõhuvalu ja oksendamisega, sellele järgnes 38-kraadine palavik ning tugev nõrkustunne. Samade sümptomite üle kurtsid ka mitmed tuttavad.

Tervisekaitseinspektsiooni avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul statistika kõhuviirusesse haigestumise sagenemist ei kinnita. «Inimesed lihtsalt ei pöördu paar päeva kestva haigusega arsti poole,» ütleb ta.

Perearsti nõuandetelefoni arsti-konsultandi Lauri Laasi sõnul on praegu kõhuviiruse üle kurtjaid tavalisest mõnevõrra rohkem, kuid massilist haigestumist ei ole.

Haiguspildile on Laasi sõnul iseloomulik ülakõhus tekkiv valu. Sageli algab haigus
iiveldustundega, mis võib lõppeda oksendamisega. Laasi sõnul võiks haiguse ajal väikeste lonksudena juua leiget kummeliteed ja süüa veidi valget saia. Pudeliveele tuleb
eelistada keedetud vett, vältima peab piimatooteid.

Tähelepanelikum peaks olema laste ja vanemaealiste, puhul, kellele suurem vedelikukaotus võib olla ohtlik.

Haiguse ajal

•    Väldi: piimatooteid (viirus muudab piimavalgu omakorda toksiiniks, mis halvendab veelgi enesetunnet), gaseeritud magusaid jooke, leiba, krõpse, kommi ja muud, mis on happeline ja raskesti seeditav.
•    Hästi sobib: kummelitee, ilma gaasita mineraalvesi, röstsai, banaan (sisaldab kaaliumi), näkileivad, riisipuder, mustikakissell, rosinakissell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles