Nõuandeid võitluseks tööstressi ja väsimusega!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti töötajate suurim stressiallikas on kliendid
Eesti töötajate suurim stressiallikas on kliendid Foto: SCANPIX

Kui pärast jõulupühi ja pikemat puhkust tekib tööle minnes väsimus ja stress, võiks meelde tuletada nippe, mis aitavad lõõgastuda, toime tulla stressiga ning olla tööl produktiivsem.


Kui stress on juba käes, ei tohiks abi otsida kohvist, kuna kofeiin suurendab adrenaliini tootmist kehas, takistades samal ajal aju tööd rahustava adenosiini tootmist, kirjutab DinSide.

 

Stressiekspert David B. Posen kinnitab, et 75 protsenti neist, kes lõpetavad kohvijoomise, tunnevad end lõdvestununa ning tööl aktiivsemana. Põhiline, mille kohvist loobumine inimesele annab, on aga parem uni.

Teiseks soovitavad teadlased inimestel tegeleda enese jälgimise ja stressi tunnuste märkamisega, näiteks võib ebakorrapärane hingamine ning mõtete liiga kiire vahetumine viidata stressile.

Söö multivitamiine! Hiljutine briti uuring näitab, et B- ja C-vitamiinid võivad leevendada stressi sümptomeid. Uuring viidi läbi 18-42-aastaste meeste seas ning näitas, et igapäevane vitamiiniannus aitas 21 protsendi võrra stressivaevusi vähendada.

Lisaks olid vitamiine tarbivad mehed vähem väsinud ja tähelepanelikumad kui mehed, kes vitamiine ei võtnud.

Vere stressihormoonide vähendamisel mängib eriti olulist rolli huumor, mis aitab meil nii vaimselt kui füüsiliselt lõdvestuda ja end ebameeldivast välja lülitada. Sotsiaalselt võib naer ja huumor luua paremaid suhteid ja sidemeid inimeste vahel.

Lisaks sellele, et naer on nakkav, võib inimene saada energiat ka teiste kaastöötajate naerust.

Viiendaks võiks inimene valmistada kaardi, kuhu paneb kirja kõik oma töised kordaminekud. Seda kaarti saab hiljem taas lugeda, et vältida stressimõtetesse laskumist ning leida motivatsiooni näiteks uue töökoha otsimisel.

Kuuendaks ei tohiks inimene hakata e-posti orjaks. Kui miski segab pidevalt su keskendumisvõimet ning sa ei suuda oma tööga edasi minna, ära kontrolli kohe e-posti, vaid püüa seda teha kindlatel kellaaegadel.

Pärast intensiivset tööd ja keskendumist on kaval end mõneks hetkeks lõdvaks lasta ning lasta oma mõtetel rännata. Mõtle näiteks nädalavahetuse peole või suvepuhkusele – nii läheb töö kiiremini.

Võta lõunaks paus ja ära söö arvutiekraani taga! Vastasel juhul võivad tekkida seedeprobleemid ja kõhugaasid. Lisaks peab inimene saama mõned minutid värskes õhus viibida ning selleks peaks aega leidma ka kõige kiiremal hetkel.

Viimase soovitusena peaks inimene magama vähemalt seitse tundi ööpäevas. Vähene uni alandab energiataset ning segab töötegemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles