Kokkade olümpiale sõidavad ka Pierre’i trühvlid

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marina Puškar

Kokkade olümpiale Lyoni sõidavad ka Pierre’i Chocolaterie trühvlid. Trühvlimeister Peeter Reier pole kade andma vihjet, kuidas tavaline šokolaaditahvel uhkemaks maiuseks vormida.

Järgmisel nädalal Prantsusmaal Lyonis kokkade olümpial Bocuse d’Oril ei näita Eesti kokakunsti ainuüksi Egoisti peakokk Vladislav Djatšuk.



Neil päevil, kui tema maailma kangemate kokkadega mõõtu võtab, tutvustatakse Eesti näituseboksis toiduajakirjanikele ja kokkadele üle maailma ka meie toitu. Teiste seas trühvlimeistri Peeter Reieri käsitöötrühvleid, mida maiasmokad tunnevad Tartu ja Tallinna šokolaadikohvikute Pierre Chocolaterie ja Josephine lettidelt.



Hiigelsuures trühvlikarbis esitletakse suisa kolmekümmet sorti trühvleid. Näiteks Toscana Päikest, mille sees kohtuvad pähklikreem ja piimašokolaad, aga ka Pierre’i Maius, mis koosneb kolmest šokolaadikreemist ja martsipanist. Loomulikult ei jää huvilistel maitsmata trühvlimeistri enese lemmik ja kohviku müügihitt läbi seitsme aasta, mil ta šokolaadipoekest pidanud on – tšillitrühvel.



«Kuid rahva isu on olnud suur ka Toscana Päikese ja Pierre’i Maiuse järele,» muheleb mees, kelle loomingut hinnatakse ka väljaspool kodumaad juba praegu, enne Prantsusmaale minekut. Vähemasti nende seas, kes kordki tema trühvleid mekkinud.



Seda tõestavad ainuüksi Meistrite Hoovi Pierre’i Chocolaterie 15 paksu külalisteraamatut, mis näevad välja nagu Balzaci kogutud teosed ja on võõrkeelseid maitsearvamusi tihedalt täis. Üks trühvlimeistrile meeldejäänumaid tunnustusi sealt kõlab nii: «Teil on maailma parim šokolaad. Arvestage sellega, et ma olen Šveitsist.»



Peeter Reier ise jääb seejuures tagasihoidlikuks, poetades vaid, et kõik retseptid on ju ammu enne teda ära leiutatud. Tema on vaid maitseid katsetanud ja sobitanud ning siis umbes kuuekümnest katsetusest omad soosiksegud välja sõelunud, trühvlite retseptuur on jäänud siiani grammi pealt samaks, mis aastate eest.



Suus sulav maius


Šokolaadirulaad


Biskviidipõhjaks


•    6 muna


•    50 g suhkrut


•    200 g tumedat šokolaadi


•    150 g jahu


Kreemiks


•    100 g võid


•    100 g vahukoort


•    100 g tumedat šokolaadi


•    maitseks konjakit või brändit, soovi korral külmutatud kirsse või vaarikaid


Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks, sega hulka veevannis nõus sulatatud ja veidi jahtunud šokolaad, seejärel jahu. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta kuumas, ca 230 ˚C ahjus 5–8 minutit. Kuumuta koor, lisa tükeldatud šokolaad ja sega ühtlaseks massiks. Vahusta või, lisa koore-šokolaadisegu, maitsesta konjakiga.



Immuta valmis biskviit kohviga, määri peale šokolaadikreem, jaga peale ka sulanud marju ja keera ettevaatlikult kokku rulliks. Lase jahedas hanguda. Kaunista šokolaaditükkide vm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles