Maapähklivõi põhjustas USAs suure salmonelloosipuhangu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maapähklivõi on üks ameeriklaste lemmikutest.
Maapähklivõi on üks ameeriklaste lemmikutest. Foto: Corbis / Scanpix

USA-s sai maapähklivõist alguse suur salmonelloosipuhang ning arvatakse, et see on põhjustanud juba seitsme inimese surma.

USA 43 osariigis on maapähklivõist alguse saanud salmonelloosi haigestunud ligi 500 inimest ja arvatakse, et see võib olla põhjustanud seitsme inimese surma, teatab star.tribune.com.

Minnesota ametivõimud olid esimesed, kes tegid kindlaks, et ühes hooldekodus põhjustas haigusepuhangu 20-liitrises purgis olnud maapähklivõi. Osariigis on haigestunud 36 inimest, kellest 13 viibib haiglaravil. Samas osariigis on ka kolm salmonelloosi põdenud inimest surnud.

USA Minnesota tervishoiuameti teatel oli üks ohvritest hooldekodus elanud 80-aastane naine. Kaks teist ohvrit elasid Brainerdi hooldekodudes, kus patsientidele pakuti maapähklivõid, mis sisaldas salmonelloosi tekitajaid.

Kõigil kolmel oli ka muid tervisehädasid ning tervishoiuametnikud ei ole kinnitanud, et nende surma põhjustas salmonelloos.

Brainerdi hooldekodude juhi Mike Deuthi sõnul on nende 460-st hoolealusest 10 haigestunud salmonelloosi. Ta kinnitas, et mõlemad hooldekodud saatsid nakatunud maapähklivõi tagasi.

Haigust põhjustav maapähklivõi on pärit Georgia osariigis asuvast Blakely maapähklivõitehasest ja seda müüdi vähemalt 70 ettevõttele, sh ka kommide, küpsiste ja jäätisetootjatele.

Paljud ettevõtted on maapähklivõid sisaldavad tooted müügilt tagasi kutsunud ning nende toodete arv läheneb 200-le.

Peanut Corp of America of Lynchburg sulges tehase sel nädalal, saates selle poolsada töötajat kuni uurimise lõpuni puhkusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles