Uuring: mõõdukas alkoholijoomine tuleb eakana kasuks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hea tervisega seenioritel pole põhjust alkoholist loobuda
Hea tervisega seenioritel pole põhjust alkoholist loobuda Foto: Caro / Scanpix
USA teadlased leidsid, et neil 50-aastastel ja vanematel tervetel inimestel, kes tarbisid mõõdukalt alkoholi, esines eakaaslastest vähem haigusi, mis takistavad iseseisvalt oma eluga hakkama saamist.

Uuringu järgi on tervetel inimestel, kes joovad vähe või mõõdukalt alkoholi, 25 protsenti väiksem tõenäosus eakana kõndimise, riietumise või majapidamistööde tegemisega hätta jääda, kirjutab Healthday.

Alkoholiga liialdajatel ja karsklastel oli neid argitegevusi takistavate haiguste tekkimise risk suurem.

«See uuring ütleb tegelikult, et vähe või mõõdukalt joojatel pole põhjust muretseda, kuna ilmselt olete te heas seltskonnas ning saate sellest kasu,» sõnas uuringut juhtinud professor Arun S. Karlamangla California ülikoolist.

Samas hoiatas Karlamangla neid üle 50-aastasi, kelle tervislik seisund on keskmine või halb, kuna uuringus osalenute puhul polnud sellises seisus inimestel alkoholi tarbimisest kasu.

«Kui teie tervis pole hea, ei peaks te ilmselt jooma,» sõnas professor.

Kerge kuni mõõduka joomisena arvestasid uurijad seda, kui inimene tarbis nädalas alla 15 ühiku alkoholi.

Alkoholi ühikuks loetakse tavaliselt joogikogust, mis sisaldab 8–12 grammi etanooli, seega on üks ühik alkoholi näiteks 20-25 ml viina või muud kanget alkoholi, 300 ml keskmise kangusega õlut või 100 ml keskmise kangusega veini.

Doktor Alison A. Moore, kes oli üks uuringu läbiviijaid, ütles, et kui tavaliselt soovitatakse üle 50-aastastel tarbida kuni üks ühik alkoholi päevas, siis värske uuring võib anda põhjust soovitusliku koguse suurendamiseks.

«On olemas hea tervise juures 65-70 aastaseid, kes võivad juua rohkem kui ühe ühiku alkoholi päevas,» sõnas Moore.

Uurijate sõnul oli nende uuring esimene üleriigiline ning rahvastiku suhtes esinduslik mitu aastat kestnud katse alkoholi ja üle 50-aastaste inimeste füüsilise seisundi vaheliste seoste uurimiseks.

Harvardi meditsiinikooli professor Kenneth J. Mukamal sõnas uuringut kommenteerides, et see andis uut tõestusmaterjali seisukohale, nagu poleks mõistlikule alkoholitarbimisele mingeid meditsiiniliselt põhjendatud vastuväiteid.

Varem on Mukamali ja teiste teadlaste uuringud näidanud, et mõõdukas alkoholijoomine aitab ennetada infarkti ja insulti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles