Aktiivne suguelu võib tõsta eesnäärmevähi riski

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Suurbritannias läbi viidud uuringust selgus, et aktiivne suguelu kahekümnendatel ja kolmekümnendatel eluaastatel, eriti sage masturbeerimine, suurendab meestel eesnäärmevähki haigestumise riski.


Samas näitas 800 meest hõlmanud uuring, et seksuaalne aktiivsus neljakümnendatel eluaastatel ei avalda vähiriskile kuigi suurt mõju ning viiekümnendate eluaastate jooksul võib isegi väheaktiivne suguelu pakkuda haiguse eest hoopiski kaitset, kirjutab

Physorg.com

.

Samas tulenesid suuremad erinevused just masturbatsioonist ja mitte seksuaalvahekorrast.
Nottinghami ülikooli korraldatud uuring võttis vaatluse alla enam kui 431 enne 60. eluaastat eesnäärmevähi dignoosi saanud mehe ning 409 kontrollgrupi mehe seksuaalharjumused.

Uuringus osalenud meeste käest küsiti nende seksuaalelu kohta alates kahekümnendatest eluaastatest, kaasa arvatud seda, kui vanalt nad sellega alustasid, kui tihti olid olnud vahekorras ja masturbeerinud, kui palju partnereid on neil olnud ning kas nad on põdenud suguhaigusi.

Uuringu juhtivautor dr. Polyxeni Dimitropoulou, kes nüüd töötab Cambridge'i ülikoolis, ütles, et nad tahtsid vaadelda seksuaalse aktiivsuse ja noorte mehe seost, kuna suurem osa eesnäärmevähi uuringutest keskendub eakamatele meestele.

«Hormoonid tunduvad etendavat eesnäärmevähis peamist rolli ning on väga tavaline ravida mehi pärssides hormoone, mis tõenäoliselt stimuleerivad vähirakke. Nende hormoonide tase reguleerib ka meeste sugukihku, nii et uuringu hüpoteesiks oli, et sugukihk mõjutab eesnäärmevähi riski,» rääkis dr. Dimitropoulou.

Uuringust selgus, et 59 protsenti mõlema uuritava grupi meestest oli kahekümnendatel eluaastatel olnud vahekorras või masturbeerinud keskmiselt 12 korda kuus. Kolmekümnendatel eluaastatel oli sama aktiivse seksuaaleluga mehi juba vähem, 48 protsenti, neljakümnendatel 28 protsenti ja viiekümnendatel 13 protsenti.

39 protsendil eesnäärmevähiga uurimisalustest oli olnud kuus või enam partnerit, samas kui kontrollgrupis oli selliseid mehi 31 protsenti. Samuti selgus, et eesnäärmevähiga meestel oli suurema tõenäosusega mõni suguhaigus.

Seksuaalselt aktiivsemate meeste seas oli rohkem eesnäärmevähi diagnoosiga mehi kui terveid. 40 protsenti vähihaigetest meestest sattus oma kahekümnendate eluaastate seksuaalse aktiivsuse poolest kõige kõrgema aktiivsusega gruppi (20 või enam korda kuus), samas kui kontrollgrupist oli neid 32 protsenti.

Eesnäärmevähiga mehed olid kontrollgrupi meestest enamasti rohkem masturbeerinud - suurim erinevus ilmnes kahekümnendatel eluaastatel (vastavalt 34 protsenti ja 24 protsenti) ning kolmekümnendatel (41 protsenti versus 31 protsenti). Hilisemas eas paistis erinevus vähem silma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles