Välismaal töötamine sobib julgetele ja avatud inimestele

, CV-Online’i turundusjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu ja selle liikmesriikide lipud
Euroopa Liidu ja selle liikmesriikide lipud Foto: Reuters / Scanpix
CV-Online'i turundusjuht Raimo Matvere kirjutab Postimehe töö ja koolituse erilehes, et välismaal töötamine on olnud alates Euroopa Liitu astumisest vägagi arvestatav alternatiiv kodumaal leiva teenimisele. Praegu, mil majanduslik olukord Eestis keeruline, muutub välismaalt töö otsimine eriti aktuaalseks.

Põhjused, miks välismaale tööle minnakse, võib laiemalt jagada kolme rühma.

1) Soov leida vaheldust töö- ja eraelus või õpingutes, seiklushimu
See on ajendiks valdavalt noorele inimesele, kes on valmis välisriigis tegema hooajalisi või juhutöid. Suur osa ajast kulub reisimisele ja kohaliku kultuuriga tutvumisele. Eesmärk on üldjuhul (üli)koolijärgne puhkus, eneseleidmine või keelepraktika.

2) Erialane väljakutse Eestist väljaspool
Tegemist on väga kitsa eriala asjatundjatega, kes soovivad saavutada oma teadmistes uut taset ja teenida oma oskustele väärilist palka. Võib ka olla, et nendele inimestele on tehtud välismaalt otse pakkumine. Siia rühma kuuluvad näiteks teadlased, arstid, tippspetsialistid, oskustöölised, ametnikud ja konsultandid.

3) Tööpuudus kodumaal
Inimesed, kes on sundolukorras – tööd Eestist lihtsalt ei leia ning selleks, et end ja oma peret toita, ollakse sunnitud otsima tööd välismaalt. Sageli ei pruugi välismaalt leida erialast tööd, vaid tuleb leppida madalama taseme ja raskema tööga. Sellises situatsioonis välismaale tööle siirdumine eeldab tugevat vaimu ning kompromisside tegemise oskust. Samas võivad nii avaneda võimalused, mida enne pole osanud näha.

Mida endalt küsida

Ükskõik, milline eelnevatest põhjustest kannustab välismaale tööle, tasub leida aega ja mõelda enda jaoks selgeks mõningad põhiküsimused, millele kandideerimise eel vastust leida.

• Millist tööd ja millistel tingimustel soovin?
Kõige olulisem on enda jaoks kirja panna, millises valdkonnas soovitakse töötada, kas oskused on selleks piisavad, millised on võimalikud sihtriigid ning milline oleks sobiv töötasu.

• Kas olen valmis kodust ja lähedastest eemal olema?
Kõige kriitilisemaks punktiks välismaal töötamise juures on eemalolek lähedastest. Suhelda saab nendega vaid interneti või telefoni teel ning silmast-silma kohtub harva. Kui inimene peab asuma tööle välismaale, kuid ta enda pere – lapsed ja kaaslane – jäävad siia, tuleb olla valmis topeltpingeks. Kui eemalolekule mõeldes tundub, et suhted lähedastega pigem kaotavad kui võidavad, soovitaks otsida tööd edasi kodumaal.

• Kas olen valmis elama erinevas kultuuris?
Igas kultuuris on inimeste käitumine, traditsioonid ning temperament erinevad. Võõrasse keskkonda minnes tasub olla avatud ning kindlasti ei ole mõeldav üleolev suhtumine kohalikesse. Ja veel, kas oled valmis igapäevaselt ja ilma barjäärita elama ja töötama koos teistest rassidest inimestega? Tegelikult tuleks käituda nii, nagu soovid, et Eestis elavad võõrkeelsed ja võõramaised inimesed ideaalis käituks.

• Kas mul on olemas piisav keeleoskus?
Kuigi tulevane töö võib nõuda minimaalset suhtlemist, on kas või algtasemel keeleoskus oluline. See aitab uues keskkonnas paremini kohaneda, igapäevaseid toiminguid teha ning kolleegidega tutvuda.

• Kas tean oma õigusi ja kohustusi? Mis mind ees ootab?
Sõlmi kindlasti korrektne tööleping. Kontrolli, et kõik töötamiseks vajalikud ja ka sinu isiklikud dokumendid oleks korras. Uuri taustainfot tulevase tööpakkuja kohta. Kindlasti tasub tutvuda ka töötaja seaduslike õigustega sihtriigis. Illegaalne töötamine ja viibimine välismaal on alati seotud suurte ohtudega ning seda praktiseerida kindlasti ei soovita.
Kuidas tööd otsida?

Kõige lihtsam on alustada tööotsingut internetist. Esimese sammuna võiks alustada eestimaistest töövahendusportaalidest. Tööpakkumiste hulk välismaale väga suur ei ole, sest majandusseisak puudutab paljusid riike.

Üldjuhul pakutakse siinsete portaalide kaudu tööd Euroopa Liidu liikmesriikidesse. «Tööta ja reisi» programmid viivad väga sageli ka USAsse ja Austraaliasse.
Kõige enam otsitakse praegu välisriikidesse heade erialaste oskustega tehniliste tööde tegijaid, meditsiini valdkonna töötajaid (arste, hooldajaid) ja kõrge kvalifikatsiooniga IT-asjatundjaid.

Kui vahepeal mindi massiliselt välismaale teenindajateks hotellidesse-restoranidesse, siis selliste pakkumiste hulk on nüüd kokku kuivanud.

Teiseks võiks otsida tööd ka välismaistest tööportaalidest (nii eri valdkondi hõlmavad kui erialased portaalid). Tööpakkumisi Euroopasse vahendab näiteks EURES, ka ELi asutused ise pakuvad tihti tööd. Noortele, kes soovivad enne «päris täiskasvanu» elu elamist veel midagi uut proovida, võiks kaaluda Euroopa Vabatahtlikus Teenistuses osalemist.

Töötamine välismaal on kindlasti huvitav ja hindamatu kogemus. Selle saamiseks tuleb aga teha põhjalikku eeltööd ja võtta arvesse nii riske kui võimalusi. Töö Rakveres ei ole päris sama kui töö Dublinis, New Yorgis või lõunamaistes kuurortides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles