Irkutsk võlub puitarhitektuuri ja Siberi lummava loodusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Irkutsk on mitmepalgeline – ehkki linnas on palju suisa euroopalikke kohvikutega ääristatud tänavaid, on siin-seal summas koos ka vanad põnevate nikerdustega ehitud paarikorruselised puumajad.
Irkutsk on mitmepalgeline – ehkki linnas on palju suisa euroopalikke kohvikutega ääristatud tänavaid, on siin-seal summas koos ka vanad põnevate nikerdustega ehitud paarikorruselised puumajad. Foto: Mirjam Matiisen

Ida-Siberi pealinna Irkutskiga esimest tutvust tehes meenutab äärmiselt vohava putka-


majanduse ja kõikvõimalike kirjude majalobudikega linn mulle Balkani maid – Makedooniat, Albaaniat, Kosovot.



Aga mida rohkem teen tutvust Irkutski kesklinnaga ja linna ümbritseva imekauni mägise maastikuga, seda rohkem hakkan paiga omapära hindama – Irkutsk ja selle ümbrus pakuvad ainulaadseid reisikogemusi.

Eksootilisse Irkutskisse satub Eesti turiste harva, ehkki Venemaa ja paljude Euroopa turistide seas on see paik üsna hinnatud. Irkutskist 70 kilomeetri kaugusel paikneva Baikali järve ümbruses käib igal aastal umbes miljon turisti. Tegemist on ülikiiresti kasvava turismipiirkonnaga, Baikali ümbruse ahhetamapaneva looduse keskele on nüüdseks kerkinud üle 400 majutusasutuse ja turismikeskuse, neist enamik viimase seitsme aastaga.
Rongisõit kui elamus

Seega ei tasu vist imestada, et kohalikud looduskaitsjad peavad turiste (kes üha enam tulevad Baikali äärde juba pidutsema, mitte niivõrd loodust imetlema) üheks tõsisemaks ohuks siinsele väga mitmekesisele looduskeskkonnale.

Lisaks Vene turistidele näeb Baikali järve ümbruses väga sageli Euroopa seljakotituriste, kes siiakanti sattudes käivad enamasti ära ka Mongoolias, mille pealinna Ulaanbaatarit lahutab Irkutskist pisut üle tuhande kilomeetri. Nende kahe suure linna vahele jääb Burjaatia pealinn Ulan-Ude, mis on välismaalastele eelkõige tuntud ilmselt oma budismikeskuste poolest.

Umbes 700 000 elanikuga Irkutsk asub Moskvast viie ja poole tunni lennusõidu kaugusel.
Kes aga soovib Moskvast Irkutskisse sõita kõige loodussõbralikuma ühistranspordivahendi rongiga, peab sõiduks varuma kolm ja pool päeva. Siberit avastama tulevate Euroopa turistide seas on pikk rongisõit tihtipeale oluline osa reisikogemusest ja seetõttu üsna populaarne.

Euroopalik linn


Irkutskit on sageli nimetatud Siberi Pariisiks, ja tõepoolest: oma laiade pikkade peatänavatega, mida ääristavad kaunid paarikorruselised kivimajad ning kus on vähe jälgi Irkutskis nii levinud kirevast putkamajandusest, jätab see paik üsna euroopaliku mulje.

Linna kõige glamuursematel tänavatel – Karl Marxi, Lenini ja Uritskava uulitsal – on igaühel võimalus külastada kalleid kulla- ja rõivapoode ning juua kohvi euroopalike hindadega ja euroopaliku väljanägemisega kohvikutes.

Väga romantiline paik Irkutskis on Baikali järvest ainsa väljavoolava jõe Angara kaldal. Ilusa ilmaga, eriti õhtuti ja nädalavahetustel, jalutab siin palju paarikesi, aga ka niisama uitajaid ning romantilisi hingi. Samuti on Angara jõe kallas ja sellega paralleelselt kulgev Gagarini bulvar populaarne noorte kogunemispaik.

Irkutskisse reisija võib olla täiesti kindel, et saab igal sammul näha ka täiesti ehedat ja eksootilist Siberit. Näiteks on Irkutskis väga palju vanaaegseid puumaju, mis oma nikerdustega püüavad kindlasti iga külastaja pilku.

Nii suuri kui ka pisikesi puumaju jagub igale poole – ka Tallinna Lasnamäe-suguste magalarajoonide vahel paiknevad väikesed puitmajade rajoonid. Ning inimestele, keda huvitab puitakende arhitektuur, pakuvad siinsed vaatepildid kindlasti tohutult elamusi. Puitarhitektuur ja kaunis loodus ongi Irkutski visiitkaardid – neid kujutatakse siinsetel maalidel ja turistividinatel.

Hiina mõjud


Kultuurihuvilisele turistile on Irkutskil pakkuda palju teatreid ja muuseume. Viimaste seas on kindlasti üks tuntumaid dekabristide muuseum, kus endisaegsetes dekabristide kodudes on võimalik uudistada, millist elu elasid need Siberisse asuma saadetud revolutsionäärid. Siinsed muuseumid on ka kohalike seas populaarsed ja enamasti rahvast tulvil.

Aga värvikireva igapäevaelu uudistamiseks soovitan külastada mõnda siinset hiinlaste turgu. Hiinlasi, kes on tulnud Siberisse paremat elujärge jahtima, on siinkandis palju. Irkutski linnapildis näeb nii hiina kingseppi, õmblejannasid kui ehitajaid, aga muidugi kõige rohkem hiina kaubitsejaid. Mõnes paigas on koguni poodide ja kohvikute sildid kahes keeles: hiina ja vene keeles. 

Hiina pole aga tunginud mitte üksnes Irkutski kaubandusellu, vaid ka mujale. Näiteks kuulub Irkutski kunstimuuseumile üks Venemaa suuremaid hiina kunsti kollektsioone. Kohalikus kunstimuuseumis on aga koguni hiina kunsti püsiväljapanek. 

Artikli autor töötab Irkutskis vabatahtlikuna programmi Euroopa Noored raames

Reisi hind
•    Odavaimad lennupiletid liinil Moskva–Irkutsk saab kätte 3000–4000 krooniga (üks ots).
•    Ühisvaguni (platskaardi) rongipileti saab Venemaalt osta vähemalt poole odavamalt.
•    Rongipiletite hindu ja sõiduaegu saab vaadata portaalidest www.poezda.net ja www.rzd.ru.
•    Irkutski hostelites küsitakse ühe ööpäeva eest umbes 200 krooni.
•    Odavaimate Baikali-äärsete majutuskohtade taksid algavad 150 kroonist.
•    Omaette duši ja tualetiga hotellitoad maksavad Irkutskis ja Baikali ääres 750–1000 krooni ühe ööpäeva eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles