Ravimiamet sai mullu pea 100 kõrvaltoime kiirteadet

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid.
Tabletid. Foto: Toomas Huik
Mullu sai ravimiamet 93 Eestis ilmnenud kõrvaltoime kiirteatist, neist 57 juhul oli tegu tõsiste kõrvaltoimetega.

Kõige sagedamini tekitasid kõrvaltoimeid vaktsiinid ja enamesinenud kõrvaltoimeteks olid palavik, lööve, süstekoha punetus ning turse, vahendas meditsiiniuudiste portaal mu.ee.

Kahel juhul 14st hinnati vaktsiini kõrvaltoime ka tõsiseks: ühel juhul vajas patsient leetrite, mumpsi ja punetiste vaktsiini tõttu haiglaravi ning teisel juhul tekkisid patsiendil papilloomiviiruse vaktsiini tõttu krambid.

Vaktsiinide kõrvaltoimetest paranesid kõik patsiendid. Kõikide teatatud kõrvaltoimete lõikes paranes täielikult 67 inimest, jääknähtudega kolm ning kõrvaltomest teatamise hetkeks ei olnud veel terveks saanud kümme patsienti.

Surmaga lõppenud kõrvaltoimetest neljal juhul olid patsiendil üks või mitu tõsist kaasuvat haigust. Kahel juhul oli tegemist hormonaalsete rasestumisvastaste ravimite kasutamisega, kus surma põhjuseks arvati olevat kopsuarteri trombemboolia. Ühel juhul tekkis isotretinoiinravi ajal rasestunud naisel iseeneslik abort – loode hukkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles