Kuraditosina vennaskond kutsub Eesti tooteid ostma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
R13 vennaskonna ülemvend Romi Hasa kutsub täna üles ostma eestimaiseid kaupu, et ebausklikul kuraditosina päeval üks heategu korda saata – Eesti majanduse turgutamiseks.
R13 vennaskonna ülemvend Romi Hasa kutsub täna üles ostma eestimaiseid kaupu, et ebausklikul kuraditosina päeval üks heategu korda saata – Eesti majanduse turgutamiseks. Foto: Mihkel Maripuu

Kolmeteistkümnes ja reede on päev, mil mõned inimesed on ebausklikud. Üks kooslus, R13 vennaskond aga suhtub kuraditosina päeva hoopis teisiti.


Klubi ühed ülemvennad Romi Hasa, Hendrik Sal-Saller ja Emil Rutiku kutsuvad 13. ja reedesel päeval ostma Eesti tooteid.

Hasa jaoks ei olegi nende ostmine midagi tavatut. «Olen võimaluste piires alati eelistanud Eesti asju,» rääkis ta.

Kahjuks ei saa aga Hasa sõnul kogu toidukorv koosneda kohalikust kraamist. «Kui ajakirjanik tegi eksperimenti ja proovis ühe nädala ära elada Eesti toodetest, siis näiteks kodumaist soola ta poest ei leidnud,» rääkis Hasa, viidates Eesti Ekspressi ajakirjaniku nädalasele eksperimendile. Ka ei saa praegu poest näiteks eestimaiseid puuvilju.

Hasa aga arvab, et paljud eestlased ostavad juba praegu kodumaal valmistatud juustu, piima ja muid toiduaineid. «Kampaania võiks olla pigem meeldetuletus,» ütles ta.

Kui eelmistel aastatel on R13 klubi korraldanud kuraditosina päeval näiteks lastekodudes mitmesuguseid talguid, siis sel aastal on nende eesmärk viia oma sõpradele ning ka kõigile teistele sõnum, et inimesed ostaksid täna kas või ühe eestimaise toote. Parem aga kui kolmteist või rohkem.

Ka Sal-Saller ja Rutiku on oma elustiililt Eesti toodete ostjad. «Just sellepärast me midagi head korda saadamegi, sest selles päevas ei ole tegelikult midagi karta,» põhjendas Smilersi laulja Sal-Saller vennaskonna tegevust.

Muusik ise on juba aastaid Eesti tooteid eelistanud. Näiteks kui üks Eesti firma on läinud võõrastesse kätesse, organiseerib Sal-Saller oma ostud ümber. «Vaatan alati, kuhu mu papp läheb,» ütles ta.

Oma lemmiktoiduainet mees välja tuua ei osanud. «Neid on nii palju ja edetabelite koha pealt olen ma jõle kehv,» rääkis Sal-Saller. «Eesti inimesed on harjunud hea kaubaga.
Igasugust sodi neile ikka pakkuda ei saa,» ütles ta ning lisas, et kodumaised tooted on ikka alati olnud väärt kraam.

Täna ostab Sal-Saller poest vähemalt kolmteist Eesti toodet ja nentis, et tänavune mõte eelistada eestimaist on kuldaväärt.

Muusik ja saatejuht Emil Rutiku aga veedab oma aega maal ja mehe sõnul on tal seal kerge kodumaist kaupa eelistada – ühe naabri käest kotike kartulit ning teise käest tükk liha.

Mõnusaim Eesti toode, mida Rutiku viimati tarvitas, oli oma kodu mustadest sõstardest ja mustikatest tehtud jook. «Juurde küpsetas mu kallis leiva, mille rukis oli võetud heast mõnusast Eesti maast,» rääkis Rutiku mõnuga.

2002. aastal asutatud R13 klubisse kuulub üle 2000 liikme. 13. ja reedel on tavaliselt korraldatud heategevustalguid lastekodudes, näiteks korrastatud parke ja tehtud muud ühiskondlikult kasulikku tööd.

Tänavu soovib vennaskond kaasa aidata Eesti majandusele. «Poliitikud võivad ühes või teises asjas kokku leppida, kuid maksab tegelikult see, kuidas otsustab rahvas,» ütles üks vennaskonna liige Ilona Leib.

13. ja reede

•    Numbrit 13 peetakse õnnetuks ka tema positsiooni pärast – see asub pärast numbrit 12, mis tähistavat täiuslikkust. Aastas on 12 kuud, Olümposel oli 12 jumalat, Heraklesel 12 vägitegu, Jee­susel 12 apostlit.
•    Kristus löödi risti reedel, tema viimasel õhtusöömaajal istus lauas 13 inimest, kellest viimasena saabus Juudas.
•    Inglismaal oli reede avalike hukkamiste päev, võllapuuni viis aga 13 trepiastet.
•    Ameerikas saadakse 13. ja reedel ligikaudu 800–900 miljonit dollarit ärikahjumit, sest inimesed jätavad lendamata või loobuvad muudest ärikasumit mõjutavatest tegevustest.
Allikas: PM

Mida arvavad muusikud 13. kuupäeva ja reede halvast koosmõjust

Hendrik Sal-Saller

See on üks põnev kuupäev, aga ma ei ole üldse ebausklik. 13. ja reede kaela võib alati kõik ebaõnnestumised ajada ja tagantjärele on sellega hea juhtunud jamasid siluda. Aga hommikul ma kana jalgupidi ukse kohale nüüd selle pärast küll ei riputa.

Smilers esineb täna Tallinnas Panoraamis.

Tommyboy alias
Toomas Tilk

Tore number! Mõnus päev! Reede on mu lemmik nädalapäev ja 13 on üks väga ilus number. Koju voodisse ma selle pärast jääda ei kavatse. Ainuke rituaal, mis ma enne lavale astumist ette võtan, on see, et muretsen ühe pudeli mullideta vett.

Ansambel Külalised esineb täna Tartu Kultuuritehases.

Erich Krieger

Minule on number 13 hoopis õnne toonud. Kui me tänast esinemispäeva planeerisime, siis selgus, et väga paljud on alt ära hüpanud. Aga mina ütlesin, et võtan rõõmuga selle õhtu vastu, sest kuraditosin on mulle alati head toonud.

Erich Krieger esineb täna Tallinnas Sossi klubis.

Marko Atso

See on täiesti tavaline kuupäev ja ei tähenda meie jaoks mitte midagi. Aga see jääb hästi meelde ja oleme alati valinud sellised kuupäevad, mida on ilus plakati peale kirjutada.



Metsatöll esineb täna Tallinnas Rock Cafés.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles