Südameravim võib kustutada halvad mälestused

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Hollandi teadlased usuvad, et tuntud südameravimid, beetablokaatorid võivad kustutada ebameeldivad mälestused.


60 inimest hõlmanud uuringu käigus lõid teadlased kunstlikult koledaid mälestusi, seostades ämblikupilte kerge elektrišokiga, mida katsealused said randmele, kirjutab

BBC.

.

Päev hiljem jagati vabatahtlikud kahte gruppi - ühele neist anti beetablokaatorite hulka kuuluvat propranolooli ja teisele platseebot. Seejärel näidati neile samu uuesti samu pilte.

Teadlased jälgisid siis, kui hirmuäratavad olid pildid katsealuste jaoks - selleks mõõtsid nad pilgutamise tugevust. Nii selgus, et beetablokaatorit võtnud katseluaste jaoks olid pildid hirmsamad kui platseebot saanute jaoks.

Päev hiljem, kui ravim oli nende organismist läinud, testiti neid uuesti. Siski selgus, et beetablokaatorit võtnuid hirmutasid pildid vähem. Uuringu juhtivautor professor Merel Kindt ja tema kolleegid Amsterdami ülikoolist usuvad, et nende avastused viitavad võimalusele, et ravim kustutab täielikult halvad mälestused.

Loomkatsed on näidanud, et beetablokaatorid võivad sekkuda hirmuäratavate sündmuste tõlgendamisse ajus. Kuigi Kindt arvab, et avastusest võib olla kasu vaimsete häirete all kannatavate inimeste abistamisel, märkis kognitiivse neuroteaduse instituudi professor Neil Burgess, et antud tulemused demonstreerivad pelgalt, et beetablokaatorid vähendavad inimese ehmatusreaktsiooni.

Dr. Daniel Sokol Londoni ülikoolist pööras aga tähelepanu sellele, et mälestused on olulised, näiteks selleks, et oma vigadest õppida. «Halbade mälestuste eemaldamine ei ole sama nagu soolatüüka või sünnimärgi eemaldamine. See muudab meie olemust, sest see, kes me oleme, on seotud meie mälestustega,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles