Kuidas olla töövestlusel edukas?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövestlus.
Töövestlus. Foto: Marina Puškar
Palju õnne! Saatsid CV, läbisid esimese sõela ja said kutse vestlusele. Kuidas aga intervjuu edukalt läbida? Mida selga panna? Kuidas olla? Mida vältida?

Intervjuul hakkab tööandja uurima, kes end korralikult vormistatud paberite taga tegelikult peidab, kas sa ikka sobid ametisse ja kui motiveeritud sa oled, kirjutas Aftenposten.no.

Kuidas end esitleda?

Pea kellaaegadest kinni.

Tervita käepigistusega.

Hoia vestluspartneritega silmsidet.

Ole heatujuline ja lobise veidi alustuseks.

Pea riietumisel piiri – liiga pidulikud rõivad pole head. Pane selga puhtad, hästi istuvad rõivad, mis lähevad kokku ametikohaga, millele kandideerid.

Viska näts enne uksest sisse astumist suust välja.

Intervjuul

Pea meeles, et sa ei ole ülekuulamisel. Tööintervjuu on vestlus võrdsete partnerite vahel, mille käigus saavad hinnangu mõlemad pooled.

Võid rahulikult märkmeid teha, kuid pea sellega piiri.

Vaata silma kõikidele vestluspartneritele, ka neile, kes räägivad vähem.

Valmistu, kuid jää siiski iseendaks. Liigne täiuslikkus on ebaloomulik.

Lase võitlusvaim valla. Konkurents heale ametikohale võib olla karm.

Usu endasse, kuid ära ole ninakas. Veidi alandlikkust võib samuti kasuks tulla.

Jälgi kehakeelt. Kui kipud liialt žestikuleerima, aitab pastaka ja märkmiku käes hoidmine.

Millised küsimused tulevad?

Miks sa sellele kohale kandideerisid?

Väldi tüüpilisi vastuseid nagu lause «See tundus huvitav.». Mõtle, mis sind selle töö juures köidab, kas see aitab kaasa su õpingutele, on sul mõni tööülesannetega kokkusobiv omadus. Ole konkreetne ja too näiteid.

Mil moel oled sina teistest kvalifitseeritum?

Mõtle just selle ametikohaga seotud haridusele ja töökogemusele - oled sa varem sarnasel kohal praktikal olnud, teinud mõne koolitöö või projekti antud alal.

Räägi oma kogemustest, too näiteid vigadest, millest õppisid, ja asjadest, mis õnnestusid.

Miks peaksid just sina selle töö saama?

Ära võta liiga pikka mõttepausi. Too välja viis ametialast tugevust, rõhuta motivatsiooni ja ametikoha jaoks olulisi isiksuseomadusi.

Mida sa sellelt ametilt ootad?

Siin on olulisim hea kodutöö. Vaata üle, mis tööülesanded kuulutuses kirjas olid, uuri lisaks firma tegevusalade ja tööharjumuste kohta.

Mis on töösituatsioonis su tugevad küljed?

Ole enese vastu aus ja ära reklaami seda, mida sul ei ole. Kui usud ise, mida sa räägid, usuvad ka teised. Kõigil on nõrku ja tugevaid külgi, niiet ära anna enne alla, kui sul on enne intervjuud kirjas vähemalt kolm omadust. Lisa juurde see, kuidas need omadused tööülesannete täitmisel kasuks tulevad.

Millised on su nõrgad küljed?

Kui sa oled enne intervjuud kirja pannud hulga negatiivseid omadusi, vali neist välja kaks-kolm. Valikul arvesta, mida töö nõuab. Kui kandideerid müügimheks ei ole tark öelda, et oled introvertne. Jäta ütlemata asjad, mida saad ise muuta, näiteks, et sul on raskusi tähtaegadest kinnipidamisega või et sa oled hilineja.

Kuidas sa stressi talud?

Siin tuleb olla aus, kuid karmi tõde pole keelatud veidi pehmendada. Kui sul tekib stress kiiresti, võid öelda, et teatud olukordades tekib mul stress, kuid suudan kontrolli säilitada.

Kas sulle meeldib töötada iseseisvalt või meeskonnas?

Enamikes kohtades on tähtsad mõlemad. Ütle, mida sa eelistad ja miks, kuid lisa kindlasti, et sul ei ole midagi teistega koos tegutsemise vastu.

Mida võiksid sina küsida?

Küsimuste esitamine näitab algatusvõimet ja aktiivsust, aga teatud teemasid tasuks vältida. Esimesel intervjuul ei ole parim toon pärida palga ja lisasoodustuste kohta. Head muljet ei jäta ka see, kui küsid üle asju, mis kuulutuses juba kirjas.

Järgmisi küsimusi võiksid esitada:

Miks on koht praegu vaba?

Millised on konkreetsed tööülesanded?

Milline on töökeskkond?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles