Kiilanemisvastast ravimit soovitatakse eesnäärmevähi ennetamiseks

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

USA arstid soovitavad üle 55-aastastele tervetele meestele eesnäärmevähi ennetamise eesmärgil kiilanemise ja eesnäärme suurenemise vastu kasutatavat ravimit.


Ameerika kliinilise onkoloogia ühing ja Ameerika uroloogia ühing soovitavad tervetel meestel arutada arstiga võimalust võtta igapäevaselt finasteriidi, et ennetada eesnäärmevähki - ravimi võtmine vähendab uuringute põhjal riski tervelt 25 protsendi võrra, kirjutab

Reuters

.

Finasteriid on 5-alfa reduktaasi inhibiitor ja sellega ravitakse eesnäärme suurenemise põhjustatud urineerimisprobleeme. Merck müüb sama toimeainega ravimit ka kiilanemisvastase Propeciana. Enne kui ravimist hakati müüma geneerilisi variante, müüs Merck originaalravimit ka Proscarina, mis on mõeldud eesnäärme suurenemise raviks.

Finasteriid alandab eesnäärmevähi kasvuga seotud hormooni taset. Uus soovitus põhineb 15 uuringu analüüsil. Soovituste väljatöötamises osalenud Dr. Barnett Kramer USA rahvuslikust terviseinstituudist ütles, et ravimi võtmine vähi ennetamiseks võib minna maksma enam kui 1000 dollarit ehk üle 12 000 krooni aastas.

Lisaks on uuringud Krameri sõnul näidanud, et ravim võib põhjustada kõrvaltoimeid nagu impotentsus või vähenenud suguiha.

Samas võib Los Angelese Cedars-Sinai meditsiinikeskuse arsti dr. Howard Sandleri sõnul ravimit ka mõnda aega proovida ja kõrvaltoimete korral sellest loobuda. Kui aga kõrvaltoimeid ei ole ja on teada, et ravimi võtmine vähendab vähiriski, peaks see tema sõnul tagama rahulikuma une.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles