Teadlane: internet suunab suhtlusoskuse vähikäigule

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhtlusportaalid koguvad üha enam populaarsust
Suhtlusportaalid koguvad üha enam populaarsust Foto: AP / Scanpix
Suurbritannia neuroteadlane Susan Greenfield arvab, et suhtlusportaalide kasutamise tulemusel hakkab taandarenema inimeste suhtlemisoskus ja väheneb tähelepanuvõime.

Ma kardan, et sarnased tehnoloogiad viivad inimese aju tagasi lapse tasandile, mil tähelepanu suudetakse hoida lühikest aega, mõeldakse vaid käesolevale hetkele ning kus meele köitmisel on tõhusaimad huvitavad helid ja vilkuvad tulukesed, vahendas Daily Mail Greenfieldi muret.

Greenfieldi sõnul on suhtlemisoskuse ja tähelepanuvõime vähenemist juba õpulaste seas näha – seda tunnistas talle üks staažikas pedagoog, kelle jutu järgi on laste võime üksteist mõista järsult langenud.

«On palju loota, et selline igapäevaelu nende aju ja eelkõige vaimu varasemate põlvkondadega võrreldes teistsuguseks ei muuda,» lausus ta.

Greenfield juhtis tähelepanu ka sellele, et arvuti seltsis tunnevad end tihti mugavalt autistid, kelle jaoks on teistega suhtlemine eriliselt raske. Samas ei saa kindlalt väita, et autismi diagnooside sagenemise põhjuseks viimasel ajal on just arvutiekraani ees veedetud aeg. «Kuid kindlasti on see kaalumist väärt mõte,» arvas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles