Lihast priid road

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seeneseljanka: üks Aleksandr Muraškini paastumenüü lemmikutest.
Seeneseljanka: üks Aleksandr Muraškini paastumenüü lemmikutest. Foto: Marina Puškar

Restoranide Troika ja Babyback peakokk


Aleksandr Muraškin õpetab valmistama Vene köögist pärit lihavabu roogi, mis passivad hästi ka kevadpühade-eelseks paastuajaks.

Lihavõttele eelnev paast on pigem küll õigeusklike komme, ent köögiviljarikkamaid roogi võiks vastu kevadet menüüsse rohkem pikkida igaüks. Kõhul kergem ja ega see kehakaalulegi halvasti mõju.  



Kahe restorani peakokk Aleksandr Muraškin, kes on kokku pannud ka eestikeelse raamatu «Maitsvad vene road», ütleb, et kuigi ta isegi on õigeusklik, paastu ta siiski ei pea. «Töö ei luba,» lisab ta. 



Aga pühendunumad õigeusklikud ei tohi suure, neljakümnepäevase paastu ajal süüa ühtki loomariigist pärinevat toiduainet, ei liha, piima ega ka mune. Tükati võib enesele lubada kala, ka mett ja pähkleid, kuid rangematel paastunädalatel on keelatud isegi taimeõli.


Muraškin mainib, et tema lemmik-paasturoaks on seeneseljanka. Siiski teeb ta oma retseptides mööndusi, lisades toitudele juustu, majoneesi või muna, mida muidu tarvitada ei tohiks. Kui aga ranget paastu plaanis pole, sobivad need küll.



Paastusõbralik toit


Seeneseljanka


•    1,5 l vett


•    6–8 (kuivatatud) kivipuravikku


•    250 g soolaseeni


•    12 musta oliivi


•    150 g hakitud värsket kapsast


•    150 g hapukapsast


•    150 g porgandit


•    150 g tomatit


•    100 g petersellijuurt


•    100 g sellerijuurt


•    150 g sibulat


•    2 sl tilli


•    3 sl taimeõli


•    3 loorberilehte


•    tera musta pipart


•    poole sidruni mahl


Valmista seenepuljong: leota kuivatatud seeni ja keeda need pehmeks. Kurna ja lõika ribadeks. Pane uuesti keema, lisa ribadeks lõigatud porgand, petersell ja seller.  Hauta värske ja hapukapsas koos tomati ja sibulaga õlis pehmeks. Kupata, kurna ja lõika soolaseened väikesteks tükkideks. Pane kõik ettevalmistatud toiduained puljongisse, lisa maitseained ja keeda 15 minutit mõõdukal tulel.  Maitsesta valmis seljankat sidrunimahlaga.



Küpsetatud baklažaan


•    200 g baklažaani


•    200 g  tomatit


•    350 g keedukartulit


•    70 g  sibulat


•    100 g riivitud juustu


•    soola, musta pipart, peterselli


•    taimeõli


Viiluta baklažaanid ja tomatid, haki sibul peeneks. Pane kõik kaussi, lisa taimeõli ja sool ning sega läbi. Pane võiga määritud küpsetusvormi kiht keedukartuliviile, sellele kiht köögiviljasegu, siis uuesti kartulid. Puista peale soola, pipart ja riivitud juustu ning küpseta ahjus 20–30 minutit.



Pokrovski vinegrett


•    100 g õunu


•    250 g kartuleid


•    80 g musti ploome


•    200 g peeti


•    200 g hapukapsast


•    15 g küüslauku


•    160 g majoneesi


•    100 g soolaseeni


•    soola, tilli, peterselli


Koori õunad, eemalda südamikud. Pane kuivatatud ploomid keevasse vette likku, keeda kartulid ja peet koos koorega. Lõika õunad, jahtunud ning kooritud peedid ja kartulid peenteks ribadeks. Sega hapukapsa ja värskelt pressitud küüslauguga, lisa majonees ja maitsesta soolaga. Sega läbi. Pane vinegrett kuhjana salatikaussi, kaunista ploomide ja hakitud maitserohelisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles