Kuidas peab toimima täiendavat tulumaksuvabastust taotlev isa?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Tuludeklaratsiooni esitamisel täiendavast maksuvabastusest isa kasuks loobuda otsustanud ema peab kindlasti esitama ka vastavasisulise teate, ainult lapse andmete kandmisest isa deklaratsioonile ei piisa.

Möödunud aasta suvel perega Soome kolinud Martti rääkis Tarbija24.ee'le, et tal tekkis probleem täiendava maksuvaba tulu arvestamisega, kuna ta ei teadnud, et kui lapse ema sellest tema kasuks loobuda tahab, peab ta esitama vastavasisulise teate. 

«Mina töötan Eestis, aga lapse ema oli Eestis paar tuhat krooni tulu saanud - lapsetoetust, aga muud mitte,» rääkis 2,5-aastase lapse isa Martti. Seega otsustas perekond kasutada soodustust Martti puhul.

Kuigi varem sai täiendavat maksuvaba tulu 27 000 krooni Martti sõnul alles alatest teisest lapsest, siis just 2008. aastal kehtis see ka esimese lapse kohta - kärbete käigus sai see aga maksu- ja tolliameti meediasuhete peaspetsialist Annely Ermi sõnul taas muudetud ja 2009. aasta algusest saab täiendavat maksuvabastust taas alles teise lapse pealt.

Kuigi deklaratsioonide esitamisel said naisel lapse andmed kustutatud ja mehel juurde lisatud, tuli Marttile mõne aja pärast teade, et ta peab kontrollima deklareeritud andmeid ja vajadusel esitama uue, parandatud andmetega tuludeklaratsiooni.

«Täiendava maksuvaba tulu deklareerimise eesõigus on isikul, kes saab lapsetoetust.
Teile pole määratud lastetoetust järgnevate laste eest:..,» seisis teates. Samas teadis ta, et seaduse järgi peaks siiski olema võimalik temalgi täiendavat tulumaksuvabastust saada ning asja uurides selgus, et lapse ema peab selleks vastava avalduse esitama.

Maksu- ja tolliameti teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialist Hannes Udde selgitas Tarbija24.ee'le, et kui vanemad on abielus, siis tasub teha ühisdeklaratsioon ja mingeid probleeme ei teki.

Kui vanemad aga ametlikult ei ole abielus ja ema ei ole eelmisel aastal tasunud piisavalt tulumaksu, et saaks kasutada lapse pealt täiendavat maksuvabastust 27 000 krooni, peab ema kustutama oma deklaratsioonil andmed laste kohta ja isa kandma need andmed oma deklaratsioonile, nagu antud juhul ka tehti.

Lisaks peab aga lapse ema saatma maksu- ja tolliametile maksusoodustusest loobumise teate. «Teate võib teha läbi e-maksuameti, kus on link «Teated MTA-le». Paneb sinna kirja, et loovutab deklareerimise õiguse nende ja nende laste eest laste isale (lisada tuleb nimi ja isikukood),» selgitas Udde.

Teine võimalus on tema sõnul saata sama kiri digitaalselt allkirjastatuna e-mailiga ning kolmas võimalus on saata MTA-le oma käsikirjaline kinnitus soodustusest loobumise kohta. «Seejärel, kui MTA on saanud vastava teate, tegeleb sellega edasi ametnik, kes kontrollib üle, kas konkreetsel mehel on õigus kasutada seda soodustust. Selleks peab ta olema vanem, eestkostja, hoolduslepinguga hooldaja,» rääkis Udde.

Kui deklaratsioonid on õigesti täidetud, kuid emal on jäänud esitamata teade maksusoodustusest loobumise kohta, siis tuleb maksu- ja tolliameti meediasuhete peaspetsialisti Annely Ermi sõnul lihtsalt kõnelaune teade tagantjärele saata. Deklaratsiooni enam uuesti esitama ei pea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles