Töökoha kaotamine võib masenduses inimese enesetapule tõugata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Soome vaimse tervise ja suitsidoloogia instituudi juhataja Airi Värnik.
Eesti-Soome vaimse tervise ja suitsidoloogia instituudi juhataja Airi Värnik. Foto: Peeter Langovits

Töökoha kaotamine suurendab ohtu, et inimene läheb vabasurma. Seetõttu soovitavad psühholoogid sõpradel ja sugulastel mitte jätta töötuks jäänut üksi, vaid temaga rääkida ja vajadusel suunata spetsialistide juurde hingeabi otsima.



Jaanuari alguses koondati ühes Tallinna kesklinna kontorihoones tehniline töötaja. Pärast koondamist tuli mees oma vanasse töökohta tagasi ja poos end trepikojas üles.



Töötus on üks enesetappe soodustav tegur ning arvestades praeguse majanduskriisiga kaasnevaid koondamisi, tuleb kõigil enesetappude ennetamist senisest tõsisemalt võtma hakata. Eesti-Rootsi vaimse tervise ja suitsidoloogia instituudi (ERSI) juhataja Airi Värnik lausus, et näiteks 1930. aastate Suure Depressiooni ajal kasvas enesetappude arv kõikjal.



Kas Eestis eelmise aasta lõpus alanud töötuse tõus on enesetappude arvu kasvatama hakanud, pole veel teada, sest eelmise aasta suitsiidide arvud pole veel statistikaametisse laekunud. Küll on aga kasvanud enesetapumõtetega abi paluvate inimeste hulk.



Telefonitsi psühholoogilist abi pakkuva Eluliini nõustaja Dmitri Listopad lausus, et neile on kahe nädala jooksul helistanud 19 enesetapumõtetega inimest ja seda on rohkem kui tavaliselt. Suitsiidimõtete põhjuseks on majandusraskused, töötus, võlad.



Värniku sõnul läheb olukord kriitiliseks, kui töötul hakkab raha nappima. Seetõttu on oluline kohe pärast töötuks jäämist ka kulutusi vähendada. Ka tasub eluasemelaenu tagasimaksmise probleemidega minna panka ning muude muredega sotsiaaltöötaja jutule. «Inimesed võiksid uhkuse alla suruda ja abi küsida,» ütles Värnik.



«Töö kaotanu lähedased ei tohiks näägutama hakata, pered peaksid säilitama solidaarsuse, mitte hättasattunule selga pöörama,» lausus Värnik.



Abi saab nõutada ka abitelefonidelt ning Tallinnas saab tasuta psühholoogi jutule. Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Eli Lilles lausus, et töötud saavad psühholoogilist nõustamist küsida tööturuameti kaudu. Lähiajal on kavas lisada sotsiaalministeeriumi kodulehele infot just neile, kes on töökaotuse tõttu raskustes.



Värnik rõhutas, et enesetapp on kõige halvem valik, sest sellega lõikab inimene end kõigest ära. Listopad soovitas töö kaotanu lähedastel temalt küsida, kas kõik on korras, mis ei tähenda, et peaks just enesetapust rääkima.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles