Maitsetaimed kevadisel aknalaual

, Hansaplanti vanemaednik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Basiilik on läbi aegade välja teeninud maitsetaimede kuninga tiitli, sobides toitudes kokku just juustu, tomati ja küüslauguga.
Basiilik on läbi aegade välja teeninud maitsetaimede kuninga tiitli, sobides toitudes kokku just juustu, tomati ja küüslauguga. Foto: SCANPIX

Päev-päevalt kasvava valgusega märtsikuu annab võimaluse panna proovile oma aednikuloomus. Saabunud on aeg külvata kõige lihtsamaid taimi, mille hulka kuulub ka enamik maitsetaimi.

Maitsetaime lihtsamoeline kasvatustaluvus tõotab kasvatajale alati kindlat õnnestumist ja edu. Nende kasvatamise kergus tuleneb kiirest idanemisest ja arengust, seda ka tubaselt piiratud tingimustes – aknalaual või kunstliku taimevalgustiga varustatud toanurgas.

Maitsetaimed on hõrguks ja tervislikuks toidulisandiks. Lisaks mõnusale maitsele sisaldavad nad organismile varakevadel vajalikke vitamiine. Värskete maitsetaimede lehed annavad toidule kauni varjundi – ürtidega ehitud lihtne toit muutub hetkega gurmeeroaks.

Maitsetaimede seemned külvatakse substraadiga täidetud tavalisse lillepotti, mõnda lillekasti või spetsiaalsesse aknalaua-minikasvuhoonesse.

Enne külvama asumist tuleks mullapind külvinõus võimalikult siledaks vajutada. Seda saab teha näiteks väikese lauajupiga. Sile mullapind on vajalik selleks, et kõik seemned satuksid ühele ja samale sügavusele. Külvamise järel pressi seemned sama esemega õrnalt mulla sisse.

Maitsetaimede seemneid ei ole üldiselt vaja substraadiga täiendavalt katta. Kui aga pakendil on nõutud seemnete katmist, tuleb seda ka teha.

Kasuta veepritsi


Potti külvatud seemneid on aknalaual võimatu kastekannu või muu veenõuga kasta. Tekib ülekastmise oht või uhutakse seemned sügavale mulda ja ühte hunnikusse kokku.
Ainus ja õige abivahend seemnete niisutamiseks on veepihusti. Lihtviisil saab külvatud taimi kasta alles siis, kui nad on tärganud ja veidi suuremaks kasvanud.

Pärast külvide niisutamist veepihustiga tuleb külvinõule peale asetada valgust läbi laskev «katus». Selleks võib olla kile, klaasitükk või klaasnõu. Spetsiaalsel aknalaua-kasvuhoonel on katus juba kaasas.

Külvide katmine õhukindla ja valgust läbi laskva katusega on vajalik selleks, et seemnete idanemise ajal oleks nende ümber konstantne õhuniiskus ja õhutemperatuur.

Kui katusealune kipub liialt «higistama», tuleb katus korraks eemaldada, veepiiskadest kuivaks raputada ja siis uuesti tagasi asetada. Nõnda väldid külvinõus oleva õhu liigniiskeks muutumist.

Külvinõu katust ei panda tagasi enam siis, kui külvid on tärganud ja tugevalt rohetama hakanud.

Külva korduvalt


Maitsetaimed kõlbavad maitsestamiseks ja söömiseks kohe pärast tärkamist. Mõned väga kiire arenemisega liigid (näiteks põld-võõrkapsas ehk ruccola) on «niidetavad» juba idulehtede faasis.

Selleks, et aknalaual oleks suure kevadeni pidevalt värsket maitserohelist, tuleks ühte ja sama maitsetaimeliiki külvata iga kahe-kolme nädala tagant uuesti.

Maitsetaimede kasvatamiseks kasutatakse looduslikku komposti ja orgaanilist väetist, mida tasub aianduskeskusest osta kohe koos seemnetega.

Peale külvamise saab maitsetaimi aknalaual kasvatada veel teiselgi viisil.

Aianduskeskusest on võimalik osta ka valmis taimi ja nautida kohe maistvat tulemust. Kui soov siiski taime sirgumist jälgida, on võimalik osta ka noortaimi (pistikuid), istutada nad kodus suuremasse kasvunõusse ümber ja nautida tulemust juba õige pea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles