Uus pistik viib kodus tekkiva energia vooluvõrku

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhtmed. Foto on illustreeriv.
Juhtmed. Foto on illustreeriv. Foto: Toomas Huik
Kaotsiminevat energiat tekib kodus pidevalt – seda õhkub külmkapist ja praeahjust, õues lehvivast lipust ning isegi jalamatist, kuhu külalised astuvad. Uus leiutis võimaldab majapidamises tekkivat energiat seinakontakti kaudu vooluvõrku viia ja nii elektriarvet vähendada.

Idee oli üks 50 finalistist selle aasta keskkonnasõbralike vidinate disainivõistlusel, mis toimus 27. veebruaril New Yorgis. Ettevõtte Smart Disain loodud seade koosneb adapterite komplektidest, mis muudavad tavalised majapidamisseadmed energiatootjateks, mis pistikupesalaadse lisaseadme abil energiat vooluvõrku tagasi saadavad, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Energiatootjateks sobivad firma sõnul treeningvahendid, näiteks jalgrattatrenažöörid ning külmkapid ja praeahjud. Lisaks tekib energiat liikumisest: jalamatt, millele pidevalt peale astutakse, laste batuut ning tuule käes lehviv lipp toodavad kõik kineetilist energiat, mida saaks muuta elektriks ning seinakontakti kaudu vooluvõrku tagasi saata. Kuigi nii saadav elektrikogus poleks kuigi suur, kompenseeriks see siiski osa kasutatud energiast.

Disainerid loodavad, et kui nende elektrit vooluvõrku tagasi viivad pistikud on piisavalt lihtsalt kasutatavad, julgustab süsteem arendama tulevikus majapidamisseadmeid, mida saab kasutatada elektri tootmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles