Briti diabeetikutele kirjutatakse liiga kergekäeliselt ravimeid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Retseptiravimid
Retseptiravimid Foto: SCANPIX
Suurbritannias kirjutatakse igale kolmandale teise tüübi diabeedi põdejale liiga vara ravimeid välja ega julgustata patsienti rohkem liikuma ja tervislikumalt toituma.

Inglismaal 650 inimesega tehtud uuring näitas, et 36 protsendile diabeetikutest kirjutati ravimid välja kuu aja jooksul pärast diagnoosi panemist, ehkki tegelikult peaks patsient kõigepealt oma elustiili luubi alla võtma, vahendab BBC News.

Selgus, et 13 protsenti patsientidest võtsid juba esimestel nädalatel pärast teise tüübi diabeedi diagnoosimist kaht eri tüüpi tablette.

Uurimisrühma juht professor Rob Andrew Bristoli ülikoolist ütles, et nii kõrge näitaja tuli talle üllatusena.

«On üsna selge juhend, et kui sa esmakordse diagnoosi saad, peaks sul olema võimalus oma elustiilile keskenduda ja kui see ei toimi, on järgmiseks sammuks metformiin (veresuhkru taset kontrolliv ravim – toim.),» sõnas Andrew.

«Kui inimesed diagnoosi saavad, on nad valmis mitmeid muutusi tegema, aga neile tabletti andes annad sa märku, et probleem ei peitu nende elustiilis,» kirjeldas ta.

Andrew’ga nõustus ka Suurbritannia Diabeediühingu liige Simon O’Neill. «Tervislik ja tasakaalus toitumine ning füüsiline aktiivsus peaksid alati diabeedi kontrolli alla saamise aluseks olema,» rõhutas ta.

«Isegi kui inimesed võtavad tablette, ei tohiks ravimid dieeti ja füüsilist aktiivsust täielikult asendada,» lisas O’Neill.

Suurbritannia terviseministeerium kaitses perearstide tegevust, teatades, et ravimid vähendavad diabeediga kaasneda võivate haiguste tekkimise tõenäosust.

«Retseptiravimid on paljude diabeetikute jaoks elulise tähtsusega, kuna aitavad neil igapäevaselt oma haigusega hakkama saada ja vähendavad võimalike komplikatsioonide, näiteks infarkti ja insuldi tekkeriski,» teatas ministeeriumi pressiesindaja, kes siiski lisas, et ravimite võtmise kõrval on olulised ka liikumine ja toitumine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles