Seened ja roheline tee võivad rinnavähi eest kaitsta

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marineeritud seened..
Marineeritud seened.. Foto: Tiina Kõrtsini / SL Õhtuleht.
Kahe tuhande Hiina naisega tehtud uuringust selgus, et mida rohkem oli nende menüüs seeni ja rohelist teed, seda väiksemaks muutus rinnavähirisk.

Ehkki viimastel aastakümnetel on rinnavähk ka Hiinas üha tavalisemaks muutunud, haigestuvad sealsed naised sellesse neli kuni viis korda harvem kui arenenud riikides elavad suguõed, kirjutab Reuters.

Uuringut juhtinud Austraalia teadlase doktor Min Zhangi sõnul leidis kinnitust oletus, et Hiina naisi kaitseb traditsiooniliste toitude söömine.

Uuringus osales 1009 rinnavähki põdevat naist, kelle vanus oli 20-87 aastat ning sama palju terveid naisi. Kõik uuritavad täitsid üksikasjaliku ankeedi oma söömisharjumuste kohta, kus uuriti, kui sageli nad teatud toite tarbivad.

Selgus, et naistel, kes sõid iga päev kümme või enam grammi värskeid seeni, oli neist, kes seeni üldse ei söönud, kahe kolmandiku võrra väiksem rinnavähirisk. Neil naistel, kes sõid päevas neli või rohkem grammi kuivatatud seeni, oli risk poole väiksem kui seente vältijatel.

Neil palju seeni söönud naistel, kes jõid lisaks ka rohelist teed, oli rinnavähki haigestumise tõenäosus tervelt 82-89 protsenti väiksem kui suguõdedel, kes ei tarbinud kumbagi.

Doktor Zhang rõhutas, et tulemuste põhjal ei saa kindlalt väita, nagu aitaksid tee ja seened vähki vältida, kuid bioloogiliselt on avastused usutavad.

Nimelt on laboriuuringud näidanud, et seened aitavad kasvajate teket ennetada ning stimuleerivad vähivastases võitluses loomade immuunsüsteemi. Roheline tee sisaldab aga polüfenooli-nimelist antioksüdanti, mis on katsete käigus aidanud loomade rinnakasvajaid ravida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles